Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις και βόμβες την επομένη των εκλογών

Η χτεσινή βομβιστική επίθεση σε μια συνοικία υπερορθόδοξων εβραίων είχε έναν τραυματία

Associated Press

Η χτεσινή βομβιστική επίθεση σε μια συνοικία υπερορθόδοξων εβραίων είχε έναν τραυματία
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Υπό τον ήχο της ισχυρής βομβιστικής επίθεσης στη δυτική Ιερουσαλήμ, άρχισαν, χθες το απόγευμα, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Λικούντ και στο Εργατικό Κόμμα για την εξέταση της προοπτικής συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Με αφορμή την επίθεση, ο Αριέλ Σαρόν έσπευσε να επαναλάβει ότι «προϋπόθεση της επανέναρξης των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους είναι ο πλήρης τερματισμός της βίας». Συνομιλίες, όμως, που το περιεχόμενό τους, όπως το καθορίζει ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός, δε βρίσκει σύμφωνους τους Παλαιστινίους. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον, διατηρώντας πάντα «αποστάσεις ασφαλείας» και χαμηλούς τόνους, επαναφέρει στις διμερείς επαφές της την ανάγκη διατήρησης «περιφερειακής σταθερότητας», αποφεύγοντας την ορολογία περί «ειρηνευτικής διαδικασίας» της κυβέρνησης Κλίντον.

Σε έναν έρημο δρόμο της συνοικίας Με 'α Σεα 'ριμ, όπου κατοικούν υπερορθόδοξοι εβραίοι, εξερράγη, χθες το μεσημέρι, παγιδευμένο αυτοκίνητο, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές και έναν τραυματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν δύο Παλαιστίνιοι ύποπτοι, ενώ την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε, αρκετή ώρα αργότερα, η άγνωστη οργάνωση «Δυνάμεις της Παλαιστινιακής Λαϊκής Αντίστασης». Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η «βομβιστική επίθεση ήταν μια υπενθύμιση στον Αριέλ Σαρόν από τα χιλιάδες θύματά του στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου».

«Αμεσο τερματισμό κάθε είδους βίας και τρομοκρατίας», ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή, αμέσως μετά, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η επανέναρξη του διαλόγου με τους Παλαιστινίους, αλλά μόνο υπό την προαναφερθείσα προϋπόθεση. Οπως έγινε γνωστό από συνεργάτες του Σαρόν, λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποστείλει μήνυμα στον Παλαιστίνιο ηγέτη, ζητώντας την επανάληψη των συνομιλιών.

Ο εικονιζόμενος στο κέντρο Αριέλ Σαρόν «διερευνά» τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας»

Associated Press

Ο εικονιζόμενος στο κέντρο Αριέλ Σαρόν «διερευνά» τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας»
Εντούτοις, όπως διευκρίνισε σε όλους τους δυνατούς τόνους, ο σύμβουλός του, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ζαλμάν Σοβάλ, για τη νέα ισραηλινή ηγεσία δεν «υπάρχει τίποτε περισσότερο από τις γραπτές συμφωνίες, καθώς όλα όσα είχαν συζητηθεί, αλλά δεν κατεγράφησαν δεν είναι δεσμευτικά». «Μήνυμα προς τον Σαρόν για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας», χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση ο ηττημένος Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος κατηγόρησε τους Παλαιστινίους ότι «με πράξεις βίας προσπαθούν να επιβάλουν τη δική του πολιτική επιλογή για την ειρήνη».

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, επρόκειτο να αρχίσουν στο Τελ Αβίβ, οι συνομιλίες ανάμεσα σε στελέχη του Λικούντ και του Εργατικού Κόμματος, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, με θέμα τη δυνατότητα ή όχι σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ κατέστησε σαφές ότι, παρά την παραίτησή του από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, θα διεξάγει «προσωπικά» τις διαπραγματεύσεις με το Λικούντ, με αρωγό τον Σιμόν Περές.

Παράλληλα, εντείνεται η διαμάχη στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, εκτός από τη διαδοχή, για τη συνεργασία ή όχι με το Λικούντ, καθώς τα ηγετικά στελέχη του κόμματος εμφανίζονται διχασμένα. Για ορισμένους, η συνεργασία με τον Σαρόν είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να «χαλιναγωγηθεί ο σκληρός στρατηγός», ενώ για άλλους καλύτερο είναι να αφεθεί να καταρρεύσει μόνος του υπό το βάρος μιας «εύθραστης κυβέρνησης».

Παλαιστινιακή αναμονή, αιγυπτιακή «προειδοποίηση»

«Καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασίας», χαρακτήρισε ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, την επιμονή του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού να μην επαναληφθούν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν. Παρ' όλα αυτά, η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε, και πάλι, να προβεί σε περαιτέρω σχόλια αναμένοντας, μάλλον, τις πρώτες κινήσεις Σαρόν. Το μόνο που έγινε γνωστό, διά στόματος του Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους είχε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιάσερ Αραφάτ, όπου ο τελευταίος επαναδιατύπωσε την προσήλωσή του στην επιτυχή και ήρεμη ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Σε αντίθετο μήκος κύματος, κινήθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της «Χαμάς», Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος χαρακτήρισε την εκλογή Σαρόν «πολύ καλή ευκαιρία πλήρους διακοπής κάθε διαπραγμάτευσης». Ο εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης απείλησε με «νέα καίρια πλήγματα κατά ισραηλινών στόχων» και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να «κλιμακώσει την Ιντιφάντα».

Ιδιαίτερα προσεκτικός, πλην σαφώς προειδοποιητικός, εμφανίστηκε, χθες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, μην εγκαταλείποντας, πάντως, την τακτική της στάσης αναμονής. Οπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, ο Μουμπάρακ προειδοποίησε για τον πολλαπλασιασμό των κινδύνων που προκαλούνται, «αν αγνοηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες», συμπληρώνοντας ότι «συνέχιση δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο στη βάση των υπαρχουσών προσπαθειών, όπως καταγράφηκαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες». Σαφέστερος εμφανίστηκε ο Αιγύπτιος υπουργός Αμυνας Χουσεΐν αλ Ταντάουι, τονίζοντας ότι η χώρα του θα εργαστεί για την ειρήνη, «χωρίς, όμως, να πάψει να προετοιμάζεται για πόλεμο».

Χαμηλών τόνων αμερικανικές επαφές

Στη σταδιακή εφαρμογή της νέας διπλωματικής «άποψης» της Ουάσιγκτον για την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, φαίνεται ότι προχωρούν, τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Ο Τζορτζ Μπους, εκτός από τους Σαρόν και Αραφάτ, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και με τον σουλτάνο του Ομάν, Καμπούς Μπιν Σαΐντ, ενώ ο Κόλιν Πάουελ είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους: Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ, τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα και τον Σύρο ομόλογό του Φαρούκ αλ Σάραα. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζεται για την πρώτη του περιοδεία στην περιοχή, στα τέλη του μήνα.

Οπως δήλωνε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προς το παρόν, «βασικός στόχος είναι η επικράτηση ηρεμίας στην περιοχή», ενώ απέφυγε να σχολιάσει την εντεινόμενη φημολογία ότι η Ουάσιγκτον θα τηρήσει αποστάσεις από τις ισραηλινο-παλαιστινιακές εξελίξεις, επιμένοντας όμως σε ηρεμία και τάξη, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε άλλα σημεία του αραβικού κόσμου, όπως ο Κόλπος. Επίσης, ο Μπάουτσερ δεν απάντησε στο αν οι αμερικανικές επαφές με τις αραβικές ηγεσίες είχαν ως στόχο να χαλιναγωγηθούν τυχόν αρνητικές αντιδράσεις στην εκλογή Σαρόν, τουλάχιστον μέχρις ότου τρεις στενοί συνεργάτες του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ζαλμάν Σοβάλ, ο πρώην υπουργός Αμυνας Μοσέ Αρένς και ο πρώην πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντόρε Γκολντ, μεταβούν «για διαβουλεύσεις» στο Λευκό Οίκο, στα τέλη της εβδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ