Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Οριστικοποιεί το νέο πακέτο μέτρων

Το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησής του υπερασπίζεται ο Γ. Παπανδρέου στις επιστολές του προς την τρόικα

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν με τη συμμαχία τους να βάλουν φρένο στα χειρότερα που έρχονται. Ολοι αύριο στην απεργία με το ΠΑΜΕ!
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν με τη συμμαχία τους να βάλουν φρένο στα χειρότερα που έρχονται. Ολοι αύριο στην απεργία με το ΠΑΜΕ!
Νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σήμερα συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των υπουργών της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή την επόμενη βδομάδα.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», ενώ θα οριστικοποιηθούν και νέες περικοπές στις κοινωνικές παροχές. Αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα εξεταστεί το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκέμβρη. Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Ν. Διαμαντούρο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, με επιστολή του προς την τρόικα, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την πολιτική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης της μαύρης συμμαχίας, για την πλήρη εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του τωρινού και του επόμενου μνημονίου και της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτώβρη της ΕΕ.

«Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης επιτρέπει στη χώρα μας να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση της απόφασης της 26 - 27 Οκτωβρίου, καθώς και των συναφών πολιτικών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου και προσθέτει: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, και ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός αποδεικνύει πως χρησιμοποίησε εκβιαστικά την απόφασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να επιτευχθεί η αντιδραστική συμμαχία των αστικών κομμάτων, για να κλιμακώσουν τον πόλεμο εναντίον των λαϊκών στρωμάτων. Για τη συνέχιση με ακόμα πιο επιθετικούς ρυθμούς του δημοσιονομικού προγράμματος και για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου: «Ηταν αναγκαίο είτε ένα δημοψήφισμα που θα κινητοποιούσε την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, είτε μια κυβέρνηση που θα την στήριζε ένας ευρύτερος συνασπισμός κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απέστειλε και δεύτερη επιστολή προς τους 26 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Στη συγκεκριμένη επιστολή προβάλλει το σύνολο του αντεργατικού έργου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δίνοντας έμφαση στις «ανατροπές» στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. «Το βαθύτερο πρόβλημα, όπως δήλωσα, κατά την πρώτη μου ήδη συμμετοχή σε συνάντηση του Συμβουλίου (σ.σ. της ΕΕ) το 2009, ήταν η αναγκαιότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν τη δυνατότητα της Ελλάδας (...) ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική».

Ο Γ. Παπανδρέου συγχρόνως παραθέτει και τις προτάσεις του για το μέλλον της ΕΕ, και τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της «ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης», δηλαδή της επιβολής μιας σκληρής μόνιμης λιτότητας σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει επίσης την «έκδοση ομολόγων σταθερότητας» και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «δανειοδότη έσχατης ανάγκης» για τα κράτη - μέλη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ