Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δημιουργεί «Ζώνη» εργασιακού Μεσαίωνα

Στη δημιουργία «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» (ΕΟΖ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να δρα ασύδοτα το μονοπωλιακό κεφάλαιο, απαλλαγμένο από κάθε είδους φορολογία και έχοντας τους εργαζόμενους σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, αποφάσισε να προχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και Οικολόγων Πρασίνων.

Τα επιχειρήματα που επιστράτευσε η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.) και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, προκειμένου να πείσει για τη δημιουργία των ΕΟΖ είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10-12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Μάλιστα, πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούν σύστημα εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. Ετσι, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν πέραν της "κανονικής" βάρδιας.

Στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Γούργαρης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που καταψήφισε την πρόταση για δημιουργία ΕΟΖ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Εμείς απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη δημιουργία ΕΟΖ στη χώρα μας, απορρίπτουμε τα ψεύτικα επιχειρήματα του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών πως οι ΕΟΖ θα συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής και ολόκληρης της χώρας, τα σωματεία και τα συνδικάτα να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτά τα σχέδια οικονομικού και εργασιακού μεσαίωνα».

Την ώρα της συνεδρίασης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου αντιδρώντας στην επικείμενη υπερψήφιση της δημιουργίας ΕΟΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ