Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντεργατικές περικοπές

Τη σημασία της κατάργησης παροχών της Εργατικής Εστίας με βάση το νόμο 2874, επισημαίνει ο συνδικαλιστής Π. Αρβανιτίδης

Ο τελευταίος αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης, ο 2874/2000, δεν προβλέπει μονάχα σημαντικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά επιπλέον και σημαντικές περικοπές κοινωνικών παροχών. Τέτοιες είναι οι παροχές προς εργαζόμενους και φοιτητές της Εργατικής Εστίας, της οποίας οι πόροι προέρχονται από εισφορές των ίδιων των εργαζόμενων!

«Ολες αυτές οι περικοπές, επισημαίνει ο Παύλος Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος των εργαζόμενων στην Περιφερειακή Επιτροπή Ν. Θεσσαλονίκης της Εργατικής Εστίας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, εντάσσονται στην κυβερνητική πολιτική που στόχο έχει να περικόψει όλες τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και μάλιστα όχι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά από ταμεία που σ' αυτά συνεισφέρουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι. Αυτά είναι τα αγαθά της μετα-ΟΝΕ εποχής».

Ο νόμος αυτός που υποτίθεται ότι θα έλυνε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση σαν μέσο για παραπέρα περικοπές κοινωνικών παροχών, με εισήγηση μάλιστα της ΕΕ χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τις Περιφερειακές Επιτροπές. Καταργούνται έτσι το εφάπαξ επίδομα γάμου και το ειδικό επίδομα - δώρο στους αριστούχους φοιτητές.

Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι το φοιτητικό επίδομα - δώρο καταργείται με το πρόσχημα της δημιουργίας βρεφονηπειακών σταθμών! «Αν θέλουν να δημιουργήσουν βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπογράμμισε ο Παύλος Αρβανιτίδης, μπορούν κάλλιστα να αυξήσουν τα κονδύλια για αυτό το σκοπό και όχι να κόβουν άλλες παροχές. Αλλωστε το φοιτητικό επίδομα στο Νομό Θεσσαλονίκης δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια και οπωσδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Εξάλλου στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός που υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού».

Οι περικοπές που σημειώνει ο Παύλος Αρβανιτίδης καθορίζονται από τις παραγράφους 9 και 10 του Ν.2874 ο οποίος περιέχει και άλλες επιβαρύνσεις των εργαζόμενων αφού καθορίζει και επιπλέον εισφορά των εργαζομένων για απόκτηση των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ