Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
«Οχι» στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι

Αντίθετη με την κατασκευή του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου στο Γαλάτσι είναι η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, λόγω των καταστροφικών αποτελεσμάτων που θα έχει στο βυζαντινό μνημείο της Ομορφοκκλησιάς.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο της συγκεκριμένης Εφορείας προς το υπουργείο Πολιτισμού, που έδωσαν στη δημοσιότητα με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος «Φίλοι του Δάσους» Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδέλφειας και η Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου. Στο έγγραφο (που επισυνάπτεται στην ανακοίνωση), η 1η Εφορεία αναφέρει ότι η κατασκευή του γυμναστηρίου προβλέπεται σε απόσταση 150 μέτρων από το ναό της Ομορφοκκλησιάς, ο οποίος έχει κτιστεί το 12ο αιώνα και έχει κηρυχτεί ως διατηρητέο μνημείο. Το γεγονός αυτό, επισημαίνεται στο έγγραφο, σε συνδυασμό με τη χρήση του γυμναστηρίου - χωρητικότητας 6.000 θέσεων - που θα δέχεται χιλιάδες αυτοκίνητα, θα έχει ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικότατες αισθητικές βλάβες στο μνημείο, αλλά και καταστροφικές συνέπειες σε θέματα ασφαλείας, στατικότητας και ρύπανσης του μνημείου. Επίσης τονίζεται ουδέποτε ρωτήθηκε η Εφορεία για τη χωροθέτηση του έργου.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων του υπουργείου Γεωργίας εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής που έχουν καταθέσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για το δασικό χαρακτήρα της έκτασης που έχει κατατεθεί. Η εν λόγω έκταση, υποστηρίζουν οι οργανώσεις, είναι μέρος των 10.000 στρεμμάτων γύρω από την Ομορφοκκλησιά, που σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις του 1915 και 1934 έχουν κηρυχτεί Εθνικό Δάσος. Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 28 Φλεβάρη 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ