Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΝΟ
«Σφυρίζει αδιάφορα» η πλειοψηφία

Ετοιμη για διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις η ΠΝΟ, ενώ προχωρούν ταχύτατα τα αντιναυτεργατικά μέτρα της κυβέρνησης

Αυξάνεται η απόσταση μεταξύ ναυτεργατών και Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία με ευθύνη της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής «καταδικάζεται» να αποτελεί προπύργιο των εφοπλιστών και της κυβέρνησης. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση «καίει» τους ναυτεργάτες με νέα αντιναυτεργατικά μέτρα - όπως αυτά που περιέχονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο και στα μέτρα που ετοιμάζονται για την ποντοπόρο ναυτιλία - αποφάσισαν να απορρίψουν τις προτάσεις των συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και... προτίμησαν σαν να «μη τρέχει τίποτα» να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τους εφοπλιστές για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας! Και βέβαια με διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο επίσης απέχει παρασάγγας από τις ανάγκες των ναυτεργατών!

Τα όσα διαδραματίστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση καταγγέλλουν με Δελτίο Τύπου η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Οπως σημειώνεται, από τους εκπροσώπους τους τέθηκαν τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους ναυτεργάτες, όπως είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα και η κατάργηση του καμποτάζ. Τέθηκαν επίσης τα όσα αξιώνουν οι ποντοπόροι εφοπλιστές για το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια και απαίτησαν η ΠΝΟ να πάρει θέση για τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις του γενικού γραμματέα Γ. Χαλά, με εκπροσώπους των Επιχειρήσεων Αττικής για τη μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτεργατών από δύο πλοία τους.

Οι συνεπείς συνδικαλιστές ανέδειξαν και τη σημασία που έχει ο συντονισμός δράσης των ναυτεργατών με άλλους κλάδους. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως η άρση του καμποτάζ, με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» σε εφοπλιστές ντόπιους και ξένους να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι στις ελληνικές θάλασσες, έχει άμεση σύνδεση και με το ξεπούλημα των ελληνικών λιμανιών, καθώς πλήττονται καίρια τα εργασιακά δικαιώματα και των εργαζομένων στα λιμάνια, ενώ ολόκληρη η χώρα τίθεται υπό εφοπλιστικό κλοιό. Μάλιστα, στην υπόθεση των λιμανιών επανήλθε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής. Ο υπουργός μετά από την επίσκεψή του στο κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ και τη συζήτηση με τη διοίκηση του Οργανισμού, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι διαδικασίες για την πορεία της «μετοχοποίησης» «προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς. Γίνονται οι απαραίτητες συζητήσεις. Σε λίγο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους αναδόχους για τη διαδικασία της μετοχοποίησης, αλλά εγώ θέλω να προσθέσω ότι θα πρέπει να κάνουμε σίγουρα βήματα, δε χρειάζεται να βιαστούμε».

«Για όλα αυτά προτείναμε - συνεχίζει η ανακοίνωση - να ξεκινήσουν αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις και να υπάρχει συντονισμός και με άλλους κλάδους που βρίσκονται σε αγωνιστική πορεία και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προκειμένου να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου». Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις για να αποτραπούν οι αντιναυτεργατικοί σχεδιασμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ