Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τους πρόσφυγες

Αλλο ένα βήμα έκανε το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Συνάντηση της Στοκχόλμης της Σουηδίας (8-9 Φεβρουαρίου), στην κατεύθυνση να μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών που εισέρχονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιβληθεί αυστηρός έλεγχος κατά την παραμονή τους σ' αυτές.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης της Στοκχόλμης, όπου τη χώρα μας εκπροσωπούσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (Μ. Σταθόπουλος και Μ. Χρυσοχοΐδης, αντίστοιχα), συζητήθηκαν θέματα, σχετικά με την ποινική και αστυνομική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, όπως η δημιουργία Eurojust, η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Europol, η δικαστική συνδρομή σε ποινικά, η αναγνώριση εκτέλεσης των αποφάσεων κλπ.

Η χτεσινή συνάντηση είναι συνέχεια εκείνης του Τάμπερε της Φινλανδίας το Δεκέμβρη του 1999 και σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα «φρούριο» στην Ευρώπη, κλειστό για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, προκειμένου να γίνεται μια επιλεκτική είσοδος, σύμφωνα με τις ανάγκες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, γίνεται προσπάθεια να κλείσουν οι πόρτες ακόμη και σ' αυτούς που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, στη διάρκεια της συνάντησης, επισήμανε τον κίνδυνο «υπερβολικής αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος», όταν κάποιες από αυτές τις χώρες που εξάγουν μετανάστες σήμερα, ενταχθούν αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε ακόμη πιο ...δραστικά μέτρα και συγκεκριμένα «τη στενότερη συνεργασία και την αμοιβαία τεχνική βοήθεια μεταξύ των υπηρεσιών συνοριακού ελέγχου των κρατών - μελών, καθώς και τη συνεργασία με άλλες χώρες, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Επίσης, σε σχέση με την ανάπτυξη κοινής πολιτικής ασύλου, ο Ελληνας υπουργός τόνισε «την ανάγκη επεξεργασίας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ενωσης ως αναγκαίο συμπλήρωμα της κοινής πολιτικής για το άσυλο».

Αντίθετα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Ρουντ Λούμπερς έκανε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα σε όσους ζητούν άσυλο και σε «κάθε περίπτωση, όπως είπε, κανένα τείχος, όσο ψηλό και αν είναι, δε θα εμποδίσει τους ανθρώπους να έρχονται».

Τέλος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να διαθέσει ένα μικρό ποσοστό από τα αναπτυξιακά της κονδύλια για «μια πιο στρατηγική και περιεκτική προσέγγιση» προς τους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ