Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Κυριακάτικοι εκδρομείς»

Ξεφυλλίζοντας παλιά κιτάπια, χαρτιά και βιβλία μιας εποχής μακρινής, μιας εποχής που ωστόσο σημάδεψε αρνητικά την εξελικτική πορεία του έθνους, με την πιο μεγάλη προδοσία και τη μεγαλύτερη καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία μας. Τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ξεφυλλίζοντας λοιπόν κι απομνημονεύοντας το 1922 βρέθηκα ξαφνικά στις μέρες μας. Βρέθηκα ξαφνικά στο τώρα, σαν να μην άλλαξε τίποτα. Αναρωτώμενος, καλά, αυτός ο έρμος και χιλιοβασανισμένος τόπος δε θ' αλλάξει ρότα; Δε θ' αλλάξει νοοτροπία; Με τους ίδιους «προστάτες» και «σωτήρες» πάνω από τα κεφάλια μας;

Σε μια επιφυλλίδα του στην «Πολιτεία» ο Φώτος Πολίτης μιλάει για τους «Κυριακάτικους εκδρομείς». Κι αναφέρεται (καλή ώρα) στους αδιάφορους, τους καλοπερασάκηδες, στους εαυτούληδες, σ' αυτούς που λιώνουν για ένα ηλιοβασίλεμα, όταν δίπλα τους βασιλεύει η ανέχεια, η αναδουλιά, η ανασφάλεια. Οταν δίπλα τους καιροφυλαχτεί το έγκλημα, η απάτη, η πορνεία, τα ναρκωτικά. Στους βολεμένους και ανάλγητους συμβιβασμένους που ενώ η Ελλάδα πονά και υποφέρει, ενώ η Ελλάδα παραπαίει, αυτοί το μόνο που σκέφτονται είναι η «Κυριακάτική τους εκδρομή».

Κάποιοι από τους φοιτητές (της εποχής) ευαισθητοποιούνται και ξεσηκώνονται. «Είναι θέμα ανθρωπιάς συνάδελφοι. Η πρυτανεία βιάζει την ελευθερία της συνειδήσεως. Στο κάτω - κάτω, κάθε θέμα που αφορά τη δημόσια ζωή, είναι θέμα καθαρά πολιτικό. Κι ας αφήσουμε το στρουθοκαμηλισμό μας. Η Ελλάδα είναι ένα χερσοχώραφο. Η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Η Ελλάδα χρειάζεται λίπασμα από κοκκινόσπορο για να ξαναπάρει χρώμα πάνω της. Το χέρσο χωράφι το δημιούργησαν οι πατριδοκάπηλοι βιαστές της εξουσίας. Αυτοί μας πήγαν και μας έπνιξαν στη Μικρή Ασία».

Σε άλλο σημείο της έξαλλης συζήτησης των φοιτητών: «Ο στρατός πολέμησε γενναία στη Μ. Ασία, μα οι ηγέτες του ήταν ανάξιοι ν' αποκαλούνται "στρατηγοί". Οι ηγέτες, είχαν άλλα συμφέροντα και εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς. Η Κόκκινη Μηλιά ήταν ο καταποντισμός αυτών των άνομων συμφερόντων που το πλήρωσε με το χειρότερο τρόπο ο ελληνικός λαός.

Η Ελλάδα υποδουλώνεται όσο σε καμιά άλλη περίοδο της ιστορίας της στο μεγάλο κεφάλαιο της Δύσης. Οι ξένοι κεφαλαιοκράτες θα κινούν από τώρα και στο εξής σαν μαριονέτες τους πολιτικούς μας.

Να οργανώσουμε τα συνδικάτα μας. Αυτά θα είναι η μεγάλη μας δύναμη. Μπροστά στα παράλυτα αστικά κόμματα, θα μοιάζουν με χέρια μπρατσωμένα αλληλέγγυα για να επωφελούνται από τις αρρυθμίες της πολιτικής μηχανής και το χαμηλό επίπεδο ζωής μιας χώρας καταχρεωμένης. Η απεργία είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να προκαλέσουν αυτές τις αρρυθμίες στο χώρο παραγωγής. Στόχος μας η φθορά και κωλυσιεργία στην προσπάθεια των κυβερνήσεων που θα ενεργούν σπασμωδικά, κάτω από την επιτήρηση των στρατιωτικών. Ο προσφυγόκοσμος είναι το κατάλληλο έδαφος για να σπείρουμε τις ιδέες μας».

Και σήμερα λοιπόν που ο τόπος μαστίζεται από την ανεργία, τη φτώχεια, το έγκλημα, την πορνεία και τα ναρκωτικά. Σήμερα που η οσμή του απεμπλουτισμένου ουρανίου και του μολυσμένου νατοϊκού αγέρα που μας χτυπά απειλητικά την πόρτα. Στην εξουσία της βίας και των «λευκών κελιών». Σήμερα που διακυβεύεται το μεροκάματο, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό. Σήμερα που μας περιπαίζουν με την υγεία και την παιδεία. Σήμερα κάποιοι άλλοι έχουν το δικό τους μοναδικό χαβά την «Κυριακάτικη εκδρομή» τους.

Υ.Γ. Πηγή των πληροφοριών μου «Τα παιδιά της Νιόβης» του Τάσου Αθανασιάδη!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ετοιμάζουμε το δικό μας ταξίδι στη γνώση... για να αλλάξουμε τον κόσμο!» (2019-12-18 00:00:00.0)
Οσο λιγότερο μορφώνονται τα παιδιά τόσο θα γεμίζουν οι φυλακές... (2006-11-03 00:00:00.0)
Δε θίγονται οι αιτίες του προβλήματος (1999-07-14 00:00:00.0)
Γυναικείες ατζέντες (1998-12-20 00:00:00.0)
Ο "εκσυγχρονισμός" της πορνείας (1998-11-15 00:00:00.0)
Σωτήρης Παπαδημητρίου (1996-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ