Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για την αλλαγή του ονόματος

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συζήτηση σχετικά με την ονομασία Βόρεια ή Νέα Μακεδονία. Ολες οι εκδοχές είναι αυθαίρετες επινοήσεις», δήλωσε στην εφημερίδα «Βέτσερ» ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σεργκάν Κερίμ, αναφορικά με προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» στο οποίο υποστηριζόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανεπίσημα υποβάλλει πακέτο προσφορών προς την ΠΓΔΜ με αντάλλαγμα την αλλαγή του ονόματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρίσκονται σε επίπεδο καθορισμού του τρόπου αντιμετώπισης και συγκρότησης των στοιχείων που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές και ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται είναι ανοιχτές και εποικοδομητικές, χωρίς καχυποψίες. Κατέληξε δε λέγοντας ότι το όνομα που θα υιοθετηθεί θα πρέπει να αποτελεί λύση αποδεκτή και για τις δύο πλευρές.

Στην ίδια εφημερίδα ο Ελληνας υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης αναφέρει ότι οι φήμες για αλλαγή του ονόματος προς το παρόν δεν αληθεύουν, οι συνομιλίες συνεχίζονται και ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να επιτευχθεί μία πραγματική λύση προς το συμφέρον των δύο χωρών. Ο ίδιος τόνισε ότι η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Γκεοργίεφσκι και Σημίτη αναμένεται να γίνει σύντομα.

Εξάλλου για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, αρχικά μεν επισημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς υπάρχει σύμπτωση εθνικών συμφερόντων και η Ελλάδα αποτελεί στρατιωτικό εταίρο της ΠΓΔΜ, στη συνέχεια όμως υπογραμμίζει ότι το θέμα του ονόματος «είναι θέμα όχι μόνο ανώτατου εθνικού συμφέροντος αλλά και αξιοπρέπειας, είναι θέμα σημαντικό για τη σταθερότητα του κράτους μας» και εκφράζει την ελπίδα ότι στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων «οι Ελληνες φίλοι μας θα αποδεχτούν ότι το συνταγματικό όνομα του κράτους αποτελεί και επιταγή».

Εξάλλου το κυβερνητικό κόμμα VMRO-DPMNE με δήλωση του εκπροσώπου του τονίζει ότι η ΠΓΔΜ δε θα υποχωρήσει από το ιστορικό της όνομα και ότι το έθνος έχει δικαίωμα σε αυτό το όνομα και δικαίωμα να απαιτεί από τους τρίτους να χρησιμοποιούν αυτό το όνομα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διά του εκπροσώπου της τονίζει ότι πρέπει να παραμείνει το συνταγματικό όνομα, να συνεχιστούν οι συνομιλίες στον ΟΗΕ και να αναζητηθεί η εξεύρεση ονόματος που θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να εξεταστεί και η ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, που, επίσης, μετέχει στην κυβέρνηση, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ