Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρουσιάστηκε νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη

Αλλο ένα νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης παρουσιάστηκε χτες από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 120 διατάξεις. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, όμως, ότι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ψηφιστεί 50 νομοσχέδια και τροποποιήσεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - «σκούπα» με το οποίο επιχειρείται να προσαρμοστεί η δικαιοσύνη στις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων. Τα νομοθετικά μέτρα λαμβάνονται στο όνομα της επιτάχυνσης, σε συνδυασμό με την εισαγωγή θεσμών έμμεσης ιδιωτικοποίησης, όπως ο θεσμός της δικαστικής μεσολάβησης, ενώ κάνει ακόμη πιο απρόσιτη και ακριβή τη δικαιοσύνη στα λαϊκά στρώματα.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπονται τα εξής:

Ο θεσμός της δικαστικής μεσολάβησης, όπου μπορεί κάποιος να προσφύγει σε δικαστική μεσολάβηση, η οποία μπορεί να γίνει είτε πριν από την άσκηση της αγωγής είτε κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντίδικων πλευρών θα γίνονται μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων με το μεσολαβητή δικαστή.

Για να εξυπηρετηθεί το μεγάλο κεφάλαιο συγκροτείται ειδικός δικαστικός σχηματισμός στο ΣτΕ για την εκδίκαση διαφορών που αφορούν τις στρατηγικές επενδύσεις. Στο σχηματισμό αυτό θα μετέχει ο πρόεδρος του ΣτΕ, 12 σύμβουλοι και 2 πάρεδροι.

Μια σειρά υποθέσεις στο όνομα της επιτάχυνσης μεταφέρονται από τα Πολυμελή στα Μονομελή Πρωτοδικεία, ενώ κάποιες άλλες από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία. Ετσι, τα διαζύγια με αντιδικία μεταφέρονται από το Πολυμελές στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Εισάγεται η συναινετική λύση του γάμου με γραπτή συμφωνία των δύο πλευρών και με αναγκαία παράσταση δικηγόρου. Επίσης, μεταφέρεται από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία η εκδίκαση υποθέσεων όπως η αρμοδιότητα του ορισμού προσωρινής διοίκησης νομικού προσώπου, ο ορισμός εκκαθαριστή, η διαδικασία δημοσίευσης καταστατικού. Ολα τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται πλέον από τα Μονομελή Πρωτοδικεία, ενώ το Ειρηνοδικείο αποκτά αρμοδιότητα για το σύνολο της δημοσίευσης των διαθηκών, έκδοση κληρονομητηρίου κλπ. Θεσπίζεται Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για συγκεκριμένα κακουργήματα που δεν τιμωρούνται με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Αυξάνεται το κόστος

Ο μηνυτής σε κατ' έγκληση διωκόμενα εγκλήματα καταθέτει παράβολο υπέρ του Δημοσίου 100 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη κατάθεσης η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Αν στη συνέχεια ο εγκαλών προσφύγει στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών υποχρεούται να καταθέσει παράβολο τριακοσίων ευρώ. Αυτός που προσφεύγει κατά του κλητηρίου θεσπίσματος ενώπιον του εισαγγελέα εφετών, υποχρεούται με ποινή απαραδέκτου να καταθέσει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού 300 ευρώ.

Αναπροσαρμόζονται τα κατώτατα όρια για το χαρακτηρισμό μιας πράξης ως κακούργημα ως εξής: Το ποσό των 15.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, το ποσό των 73.000 σε 300.000 ευρώ και το ποσό των 150.000 σε 500.000 ευρώ.

Τέλος, εισάγεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και ο θεσμός της ενιαίας ενδικοφανούς προσφυγής. Δηλαδή, προβλέπεται η επίλυση των διοικητικών αμφισβητήσεων χωρίς την ανάγκη του διοικούμενου να προσφεύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Επίσης, επεκτείνονται κατά 2 ώρες και οι συνεδριάσεις των ακροατηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ