Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Δίωξη σε φοιτητές για κατάληψη του 1999

Διαδικασία δίωξης αγωνιζόμενων φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, κ. Δημητριάδης και οδηγεί πολλούς να κάνουν συνειρμούς με παλιές μαύρες εποχές για το φοιτητικό κίνημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητριάδης έχει καταθέσει μηνύσεις στα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των Φοιτητικών Συλλόγων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αιτία της δίωξης είναι η κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει οι σύλλογοι στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος τον Απρίλη του 1999(!), και οι επίσημες κατηγορίες είναι «διατάραξη κοινής ησυχίας και υλικές ζημιές κατά τρίτους». Οι φοιτητές των δύο τμημάτων είχαν ξεκινήσει την κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για την κωλυσιεργία στο διορισμό καθηγητών και την περικοπή συμβάσεων και αγωνίζονταν ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Πανεπιστημίου, απαιτώντας την αυτονόμησή του (παραμένει μέχρι σήμερα το μόνο μη αυτονομημένο ΑΕΙ).

Μάλιστα, σ' αυτή την τακτική ποινικοποίησης των αγώνων κινήθηκαν άμεσα και «οι αρχές του τόπου» κι ο ανθυπαστυνόμος κ. Μάντζιος ζήτησε τα ονόματα των τότε μελών των ΔΣ, από τις γραμματείες των τμημάτων τους. Οι διοικητικοί υπάλληλοι προς τιμήν τους αρνήθηκαν να «καταδώσουν» τους αγωνιζόμενους φοιτητές, ενώ μαζί με τους φοιτητές εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους γι' αυτές τις μεθόδους. Αντίθετα, η τωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν πήρε θέση για το γεγονός, ούτε έκανε κάποια παρέμβαση για να σταματήσουν οι διώξεις.

«Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της τρομοκράτησης και της καταστολής των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων και για να περάσει τα αντιδραστικά, αντιλαϊκά σχέδιά της, ποινικοποιεί οποιαδήποτε κινητοποίηση, οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το γεγονός το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ και προσθέτει ότι η κυβέρνηση έχει ενοχληθεί από τους αγώνες των φοιτητών «για την αναβάθμιση του Ιόνιου Πανεπιστημίου, για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, που να προσφέρει ολόπλευρη επιστημονική γνώση κόντρα στις επιταγές της Μπολόνια και της ΕΕ, που προσφέρουν μισομόρφωση σε ιδιωτικά πανεπιστήμια (όπως αυτό που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Κέρκυρα) για μισοκαταρτισμένο, εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό. Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι με τέτοιους τρόπους θα τρομοκρατήσει τους φοιτητές, είναι πολύ γελασμένη. Ο αγώνας συνεχίζεται για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία του λαού και όχι των αναγκών του κεφαλαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Θ. Γουλής, δήλωσε ότι το ΚΚΕ με συγκεκριμένες ενέργειες και προτάσεις έχει υποστηρίξει τον αγώνα των φοιτητών, των καθηγητών και των άλλων εργαζόμενων για αναβάθμιση του Πανεπιστημίου και το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον. Πρόσθεσε όμως, ότι απαιτείται «ο ενωτικός αγώνας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον κερκυραϊκό λαό για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτοι αποκλεισμοί αγωνιζόμενων φοιτητών από την εξεταστική του Ιούνη (2024-04-27 00:00:00.0)
Σημαντική νίκη των φοιτητών το «πάγωμα» των σχεδιασμών του υπουργείου και της Διοικούσας Επιτροπής (2022-05-18 00:00:00.0)
Κινητοποίηση φοιτητών για την εξεταστική (2020-06-23 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» (2013-03-09 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (1998-09-23 00:00:00.0)
Κατάληψη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (1997-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ