Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με αφορμή μια συνάντηση

Τα παραμύθια του υπουργού Παιδείας περί «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ

Την Τρίτη 7/2/2001 το ΚΣ της ΕΣΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας σε μια προσπάθεια από πλευράς υπουργείου να παραμυθιάσει για τη δήθεν ανωτατοποίηση που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ.

Οι θέσεις του υπουργού αποκαλύπτουν τις διαθέσεις της κυβέρνησης για διαρκή υποβάθμιση των σπουδών, για εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα:

Το υπουργείο θεωρεί ότι «τα ΤΕΙ με τη σημερινή τους δομή έχουν κατακτήσει θέση στην ανώτατη εκπαίδευση» και συμπληρώνει ότι «η ανωτατοποίηση πρόκειται για επικύρωση της παρούσας κατάστασης, δεν πρόκειται για "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν δύο διακριτοί τομείς, ο πανεπιστημιακός με τα ΑΕΙ και ο τεχνολογικός με τα ΤΕΙ». Σχετικά με την πανεπιστημιοποίηση πρόσθεσε: «Αρνηθήκαμε και θα αρνηθούμε κατηγορηματικά και στο μέλλον ότι τα ΤΕΙ θα γίνουν Πανεπιστήμια».

Καθημερινά οι σπουδαστές βιώνουν το «υψηλό» επίπεδο των σπουδών στα ΤΕΙ με τις ελλείψεις στα προγράμματα σπουδών, με τον κατακερματισμό της γνώσης. Χωρίς βιβλία, χωρίς καθηγητές με τα απαραίτητα προσόντα (το 80% των καθηγητών δεν έχουν διδακτορικό), τι σόι μόρφωση «ανώτατη» παίρνουμε; Το υπουργείο απαντά με τη διατήρηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού θεωρίας και πράξης, τη διάκριση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Το καθεστώς των εκτάκτων θα συνεχιστεί, αφού δεν προβλέπεται μονιμοποίησή τους.

Στις πιστωτικές μονάδες τα επαγγελματικά δικαιώματα

Για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, υπουργέ; Τι θα γίνει με τα επικαλυπτόμενα τμήματα; «Η ανωτατοποίηση δε συνδέεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα, δεν υπάρχει ταύτιση με αυτά των ΑΕΙ. Θα υπάρξει νόμος σε συνάρτηση με τον υπάρχον νομικό πλαίσιο». Συνεχίζει να αφήνει στον αέρα τους αποφοίτους των ΤΕΙ, σε μια προσπάθεια ακόμα να αποσυνδεθεί το πτυχίο από το επάγγελμα, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα μόνο στους λίγους που 'χουν τη δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακό. Για τους υπόλοιπους ξεκινάει το κυνήγι για μάζεμα πιστωτικών μονάδων κατάρτισης, μήπως και πάρουν ένα ξεροκόμματο.

Ρωτάμε, λοιπόν, και για τα μεταπτυχιακά: «Εγκαθιδρύονται για τους αποφοίτους των ΤΕΙ σε συνεργασία με τα ΑΕΙ». Το μεταπτυχιακό πια θα είναι στην ουσία το προαπαιτούμενο για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Μας δουλεύει κανονικά ο υπουργός. Εγκαθιδρύονται μεταπτυχιακά για λίγους, όσους μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα ουσιαστικά και οι υπόλοιποι; Αντίο ειδίκευση. Μάθαμε και για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, του οποίου η σύνθεση θα οριστεί μες στο 2001 και ήδη έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση ότι θα συμμετέχουν πολλοί, όπως βιομήχανοι, σχολάρχες και όλοι όσοι αναζητούν μερίδιο στα κέρδη, που μπορεί να προσφέρει αυτό το σύστημα αξιολόγησης, εις βάρος των σπουδαστών.

Οι υποσχέσεις έδωσαν και πήραν

Οι υποσχέσεις έδωσαν και πήραν όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ. Μακάρι τα χρήματα που δίνονται στα ΤΕΙ να ήταν τόσα πολλά όσα τα «ΘΑ» του υπουργείου. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και καθηγητές στα ΤΕΙ είναι τεράστιες και η μόνη λύση που φαίνεται ότι προτείνει το υπουργείο είναι κονδύλια τύπου ΕΠΕΑΕΚ, που δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες να παίξουν με το μέλλον των σπουδαστών, ρυθμίζοντας τα προγράμματα και τον τύπο των σπουδών πάντα για το δικό τους συμφέρον, έτσι ώστε να έχουν φτηνό μισοειδικευμένο - ευέλικτο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό.

Η Διακήρυξη της Μπολόνια κ. υπουργέ; Μ' αυτή τι γίνεται; «Η ανωτατοποίηση είναι απάντηση στη διακήρυξη της Μπολόνια. Για μας δεν αποτελεί δέσμευση αλλά πρόκληση». Δεν υπάρχει «φαντασματικός περίγυρος τύπου Μπολόνια», μάς είπε ο κ. Ευθυμίου.

Ολα αυτά τη στιγμή που μιλάει η κυβέρνηση για σύμπλευση με τον λοιπό ευρωπαϊκό χώρο, για ανταγωνιστικότητα των προγραμμάτων σπουδών, για αξιολόγηση και πιστωτικές μονάδες.

Ενώ, λοιπόν, στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ προσπαθούσαμε να πάρουμε απαντήσεις από έναν υπουργό που εκστασιασμένος παραμύθιαζε για ψευδαισθήσεις περί ανώτατων σπουδών, είχαμε και την παράταξη της ΠΑΣΠ να μη βγάζει κουβέντα, παρά μόνο να προσπαθεί να καλύψει τον υπουργό, όπως έδινε άλλοθι κι όλο αυτό το διάστημα και να αντιδρά ενάντια στη ΔΑΠ, όταν αυτή προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η τελευταία απόφασή του ΚΣ της ΕΣΕΕ έδωσε το έδαφος στην κυβέρνηση να προωθήσει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Τώρα, λοιπόν, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, ενόψει σπουδαστικών εκλογών τρέμει να μαζέψει τις...«γκάφες» της, αφού έχει συνυπογράψει με την ΠΑΣΠ την πολιτική της υποβάθμισης.

Οι σπουδαστές δε θα «φάνε» το παραμύθι για τη δήθεν ανωτατοποίηση. Οι ταμπέλες και η αναβάπτιση δεν ξεγελούν κανέναν. Εχουμε ανάγκη από ολοκληρωμένη γνώση, χρειαζόμαστε ουσιαστικές λύσεις. Καλούμε τους σπουδαστές να αντιταχθούν στην υποβάθμιση, απαιτώντας ενιαία δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.


Λευτέρης ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ
Μέλος του ΚΣ της ΕΣΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ