Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΙΕΚ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Σε ακόμη πιο δυναμικά και αποφασιστικά βήματα θα προχωρήσει η ΟμάδαΠρωτοβουλίας Απλήρωτων Εκπαιδευτικών των ΙΕΚ Νομού Λασιθίου - Κρήτης, μια και το οξύ πρόβλημα της μακρόχρονης καθυστέρησης των δεδουλευμένων ωρών έχει δημιουργήσει - εκτός από τα αυτονόητα - μια σειρά σοβαρών ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της Ομάδας την περασμένη βδομάδα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, έγινε ενημέρωση και απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης της Ομάδας. Εκεί συζητήθηκαν, εκτός από τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων ωρών, διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως η ασφαλιστική κάλυψη, οι βεβαιώσεις αποδοχών (τις οποίες θα κληθούν να παραλάβουν και θα αναφέρονται εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα).

Οπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας, η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ από μέρους του ΟΕΕΚ, μέσω των νόμιμων εκπροσώπων του - διευθυντών των Δημοσίων ΙΕΚ του νομού - τους αφήνει ακάλυπτους ασφαλιστικά. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να στερηθούν πολλοί από μας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους παρέχει το ΙΚΑ, επειδή δεν αγοράστηκαν και δεν επικολλήθηκαν τα ένσημα στις καρτέλες τους, αλλά και να χάσουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ όσοι το δικαιούνται», υπογραμμίζουν οι απλήρωτοι καθηγητές. Ενώ για την έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών αναφέρουν ότι «θα κληθούμε να δηλώσουμε εισοδήματα πλασματικά και θα φορολογηθούμε για εισοδήματα που δε λάβαμε».

Σχετικά με τη διακήρυξη της Μπολώνιας και τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για αναβάθμιση των ΤΕΕ, οι καθηγητές των Δημοσίων ΙΕΚ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον των ΙΕΚ, τα οποία θα οδηγηθούν σε κατάργηση. «Θεωρούμε ότι οι καθυστερήσεις των πληρωμών των δεδουλευμένων μας αποτελούν μέρος ενός δρομολογημένου σχεδίου του υπουργείου, που έχει απώτερο σκοπό το μαρασμό και το κλείσιμο σε τελική φάση των δημοσίων ΙΕΚ».

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας, με βάση όλα τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποφάσισε στη Γενική Συνέλευση να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας τους στο ΙΚΑ, να μην παραλάβουν τις βεβαιώσεις αποδοχών με εισοδήματα υψηλότερα από αυτά τα οποία εισέπραξαν. Στην περίπτωση που θα υποχρεωθούν από το νόμο να τα παραλάβουν, θα καταγγείλουν τα πλασματικά εισοδήματα στα αρμόδια φορολογικά όργανα του κράτους. Ακόμη, η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της σε όλη την Κρήτη, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί επαφές με εκπαιδευτές δημοσίων ΙΕΚ στους υπόλοιπους νομούς του νησιού, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ