Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποφασιστικά στη δράση από τα κάτω

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 21 Φλεβάρη προγραμματίζουν οχτώ ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου

Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας προχωρούν οχτώ ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, κόντρα «στην αδράνεια της σημερινής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ», αλλά και στη «συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ». Επίσης, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καλεί όλες τις ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα να αποφασίσουν εκείνη την ημέρα κινητοποιήσεις.

Σε σχετική απόφαση των ΓΣ των ΕΛΜΕ τονίζεται ότι «απαιτείται αποφασιστικός αγώνας και συντονισμός της δράσης των ΕΛΜΕ από τα "κάτω" με αποφάσεις ΓΣ, δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και μαζικές διαδικασίες σε κοινό βηματισμό με τους μαθητές, που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, με τους φοιτητές και σπουδαστές, μαζί με τους γονείς που αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για τη μόρφωση των παιδιών τους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική».

Μάλιστα, απαντώντας στο ερώτημα «γιατί τώρα, γιατί εμείς» τονίζεται: «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε από την απόφαση των ΕΛΜΕ να συντονίσουν τα βήματά τους, ξεπερνώντας το τέλμα και την αδράνεια. Οι εκπαιδευτικοί των ΕΛΜΕ που αποφασίσαμε και προχωρούμε στο συντονισμό της δράσης μας, θεωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, με πνεύμα συσπείρωσης και ενότητας, πρέπει να δρα αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και δυναμικά τα προβλήματα που το αφορούν».

«Τα δικαιώματά μας στο στόχαστρο», επισημαίνεται στην απόφαση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η πολιτική επιδιώκει να «πάρει πίσω» όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα, όπως το συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικά, εργασιακά, 8ωρο, μονιμότητα, εκπαιδευτικά δικαιώματα. Αναφέρονται, επίσης, και στην επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια - δωρεάν εκπαίδευση, σημειώνοντας τον ταξικό επιλεκτικό χαρακτήρα του Λυκείου, στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ στα οποία σπρώχνονται οι μαθητές, καθώς και στην άνθηση των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η αντιδραστική μεταρρύθμιση απλώνεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη συνεχή υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών, την εμπορευματοποίηση και την υποταγή των ΑΕΙ - ΤΕΙ στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Βέβαια «στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών», επισημαίνεται και αυτά εκφράστηκαν με την κατάργηση της επετηρίδας, την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, τη μείωση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών, την επιβολή του «κώδικα δεοντολογίας των ΔΥ», την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, τις ανατροπές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να ξεπεράσει το σκόπελο του κοινωνικού διαλόγου και να διεκδικήσει το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων του με μαζικό, ενωτικό και αποφασιστικό αγώνα», τονίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ