Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επιμέρους μέτωπα στα ζητήματα που τώρα ανοίγονται

«Ενώ εμείς θα θέλαμε μια συνεργασία για όλα, ενώ εκτιμάμε ότι κάτι τέτοιο είναι αντικειμενική ανάγκη, αυτό σήμερα δεν μπορεί να γίνει. Ωστόσο, τι να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε θα πέσει το φρούτο, πότε θα ωριμάσει ο καρπός; Οταν λέμε επιμέρους μέτωπα, εννοούμε αυτά που ανοίγονται τώρα, αυτό που λέτε εσείς, της καθημερινής ζωής. Οχι θεωρητικά, ούτε στον τομέα το θεωρητικό να κατασκευάσουμε μέτωπα. Είναι αυτά που ζει ο λαός καθημερινά».

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό «9.84», όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του Μετώπου και των συνεργασιών.

Ακολούθως στο ίδιο θέμα η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε: «Ας πάρουμε την άποψη, που ακούγεται, ότι π.χ αν κάποια κόμματα, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, ο ΣΥΝ και κάποια άλλα, εμφανίσουν μια συμφωνία, θα γίνουν αυτόματα ο τρίτος πόλος. Εγώ σας λέω, ότι δε θα είναι έτσι. Ο τρίτος πόλος πρέπει να οριοθετείται και μέσα από τις πολιτικές θέσεις. Ας το αφήσουμε όμως και αυτό. Και ας πούμε, ότι κάτω από την πιεστική ανάγκη το κάνουμε. Ας πούμε ότι έγινε ο τρίτος πόλος. Και ακούγεται αυτό το πράγμα, μας το λέει ο κόσμος, το λέει καλοπροαίρετα. Και ότι κατεβαίνουμε μαζί στις εκλογές. Δεν παίρνω το εκλογικό σύστημα που είναι απαγορευτικό για συνεργασίες, δε μας πειράζει αυτό. Τι θα κάνουμε την άλλη μέρα; Διότι αυτό το σχήμα δεν είναι για να σκουπίσει πεταμένες ψήφους. Πρέπει να μαζέψει ψηφοφόρους, οι οποίοι θα ξέρουν ότι ψηφίζουν αυτό το σχήμα που θα κάνει αυτά. Οχι ένα σχήμα που βγάζει αντιπολιτευτικούς λόγους απέναντι στα δύο υπάρχοντα κόμματα. Δεν είμαστε ούτε αντιΠΑΣΟΚ, ούτε αντιΝΔ. Εχουμε άλλη αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας».

Συνεχίζοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τη διαφορετική θεώρησή τους από άλλα κόμματα. Οπως τόνισε: «Να σας πω συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν: Εργασιακές σχέσεις. Στον τομέα αυτό ο ΣΥΝ έχει διαφορετική αντίληψη. Δε λέω για το θεωρητικό σχήμα, μιλάω για το πώς ψηφίζονται τέτοια ζητήματα, είτε στα πλαίσια της ΓΣΕΕ, είτε σε άλλους χώρους. Εχουμε διαφωνίες. Στις ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουμε την ίδια αντίληψη.

Επομένως, μπορεί να συμπίπτεις σε ορισμένα επιμέρους αιτήματα, όταν όμως πας να κάνεις τον άλλο πόλο, που λέτε εσείς, πρέπει να προετοιμάζεις το λαό, για να σε ακολουθήσει ενεργητικά και όχι σαν κοπάδι, στο τι θα κάνεις εσύ. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει μια τέτοια συμφωνία, γιατί να κάνεις μια συμμαχία μόνο και μόνο για να σκουπίσεις κάποιες ψήφους και την άλλη μέρα να διαλυθεί αυτή η συμμαχία εις τα εξ ων συνετέθη, όταν θα μπαίνει ζήτημα συμμετοχής ή όχι στην κυβέρνηση; Τότε θα υπάρχει πολλαπλάσια απογοήτευση».

«Εμείς - υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα - δε λέμε "ή όλα ή τίποτα". Οπου μπορούμε πάμε, π.χ. με το ΔΗΚΚΙ έχουμε κοινή δράση σε ορισμένα μέτωπα πάλης. Οι συνεργασίες και τα επιμέρους μέτωπα δεν αποτελούν ενιαίο μέτωπο, ενιαίο πόλο. Ομως, υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Κινητοποιείται ο κόσμος σε συγκεκριμένα ζητήματα. Το θεωρούμε πάρα πολύ θετικό που συναντήθηκαν οι οικολογικές οργανώσεις για το άρθρο 24. Πάρα πολύ θετικό ότι έχει συγκροτηθεί κίνηση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη και ασχολείται με τα θέματα του τρομονόμου, των μεταναστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ