Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Στη Γιουγκοσλαβία μυρίζει μπαρούτι

Η κατάσταση στη νότια Σερβία, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, προϊδεάζει για μια σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των αποσπασμάτων του UCK, η προβολή των αποσχιστικών θέσεων της κοιλάδας του Πρέσεβο, αλλά και η αναβίωση των σχεδίων για «μεγάλη Αλβανία», δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο μπορεί αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή.

Ηδη, όπως αναφέρουν τα τηλεγραφήματα των ξένων πρακτορείων, οι δυνάμεις του UCK έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλη την περιοχή και συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας. Η απειλή να καταλάβουν την οδική αρτηρία Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου προκαλεί την έντονη αντίδραση τόσο της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, όσο και της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία βλέπει ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες του UCK θα επεκταθούν και στα εδάφη της.

Την ίδια στιγμή η επίσκεψη του Χαβιέ Σολάνα στο Βελιγράδι θύμιζε την επιστροφή του εγκληματία στον τόπο του εγκλήματος. Με διαδηλώσεις υποδέχτηκε ο λαός του Βελιγραδίου τον άνθρωπο που ήταν στο τιμόνι του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και ο οποίος δε δίστασε να προκαλέσει λέγοντας: «Είμαι χαρούμενος γιατί επισκέπτομαι μια χώρα που αγαπώ»..!

Μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και στην Αθήνα από το Εργατικό Κέντρο της πρωτεύουσας. Ηταν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των κινητοποιήσεων του ελληνικού λαού κατά της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τα εγκλήματα της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ