Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κρυμμένα... αρχαία νομίσματα

Πραγματικό αρχαιολογικό θησαυρό έκρυβε ένα ξύλινο κουτί στην κρατική βιβλιοθήκη της πόλης Πασάου, στη Βαυαρία. Στο κουτί κρυβόταν μία συλλογή με αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα!

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή (όπως αναπαράγεται από ρωσικά ΜΜΕ), τη συλλογή ανακάλυψε μία εργαζόμενη της βιβλιοθήκης, η οποία αποφάσισε να ανοίξει το κουτί που είχε προσπεράσει εκατοντάδες φορές. Εκπληκτη ανακάλυψε τα νομίσματα και ενημέρωσε τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης. Με τις πρώτες εκτιμήσεις, η σημερινή αξία της συλλογής ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τα αρχαία υπήρχαν και νομίσματα και μετάλλια των ναπολεόντειων χρόνων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της βιβλιοθήκης, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος ήταν ο κάτοχος της συλλογής. Υπάρχει, όμως, μια ερμηνεία για το πώς βρέθηκε στη βιβλιοθήκη. Ο διευθυντής της υποθέτει ότι ο κάτοχος των νομισμάτων τα έκρυψε στο κτίριο της βιβλιοθήκης το 1803, όταν στη Γερμανία επήλθε διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους, με αποτέλεσμα τα βιβλία και τα νομίσματα που φυλάσσονταν στα μοναστήρια να «περνάνε» στο κράτος.

Δεδομένου ότι το 2012 η βιβλιοθήκη του Πασάου γιορτάζει τα 400 χρόνια της, η συλλογή θα εκτεθεί. Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού θα ασχοληθεί με το θέμα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ