Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Και πρόθυμη «προστάτιδα της περιφερειακής ασφάλειας» η Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την «ετοιμότητά της να προασπιστεί την περιφερειακή ασφάλεια» και τη σταθερότητα της Τουρκίας «εφόσον χρειαστεί» εξέφρασε, για πολλοστή φορά, η Αγκυρα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, επιδιώκοντας απροκάλυπτα να ενισχύσει το ρόλο της. Ο Αχμάντ Νταβούτογλου, αφού έκανε εκτενή αναφορά στο ότι «η Τουρκία δεν θέλει ν' αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών», έσπευσε να συμπληρώσει ότι «αν απειλείται η περιφερειακή ασφάλεια και η ασφάλεια της Τουρκίας εξαιτίας του γεγονότος ότι η συριακή ηγεσία διεξάγει πόλεμο στο λαό της, ο οποίος μπορεί να φτάσει να εγκαταλείπει κατά κύματα τη χώρα του, τότε η Τουρκία έχει το κύρος και την ευθύνη να πει στη Δαμασκό: "φτάνει"».

Ο Νταβούτογλου δε διευκρίνισε πώς ακριβώς εννοεί το «φτάνει». Κατά τα άλλα, δήλωσε ότι εάν ο Ασαντ «ήταν ειλικρινής όταν δήλωνε ότι δεν έδωσε εντολή να πυροβολεί ο στρατός τους διαδηλωτές, τότε σημαίνει ότι θα τιμωρήσει όσους το έκαναν και ότι θα δεχτεί παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου», μια προοπτική που συζητιέται το Σαββατοκύριακο από τον Αραβικό Σύνδεσμο, με τη Δαμασκό να ζητά άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της εφόσον αναπτυχθούν παρατηρητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική αστική τάξη παίζει, προσδοκώντας σε οφέλη, το «βρώμικο» αυτό ρόλο. Ας υπενθυμίσουμε ότι επί τουρκικού εδάφους στήθηκε το «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» της αντιπολίτευσης, όπου εκπροσωπούνται κυρίως οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και φίλα προσκείμενες σε αυτούς δυνάμεις, (καθώς η Αγκυρα προσπαθεί να φιλοτεχνήσει το προφίλ της προστάτιδας δύναμης των απανταχού «Αδελφών Μουσουλμάνων»). Επίσης, επί τουρκικού εδάφους φαίνεται ότι συστάθηκε και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που αυτοπαρουσιάζεται ως αποτελούμενος από λιποτάκτες. Αν και την περασμένη βδομάδα, πάλι επί τουρκικού εδάφους, το Συμβούλιο και ο «Ελεύθερος Στρατός» εμφανίστηκαν να συμφωνούν σε συνεργασία ως πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, χτες, ο επικεφαλής του «Συμβουλίου» Μπουρχάν Γκάλιου εμφανίστηκε να δυσφορεί καθώς επανέλαβε ότι ζητήθηκε από το «Στρατό» να μην «πραγματοποιεί επιθέσεις, καθώς στόχος είναι να αποφευχθεί ένας εμφύλιος με οποιοδήποτε κόστος».

Εντός Συρίας, χτες, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε διάφορες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ