Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αυξάνονται οι ένοπλες αιματηρές συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αυξάνονται και γίνονται ολοένα πιο αιματηρές οι συγκρούσεις του συριακού στρατού με ομάδες ενόπλων, οι οποίοι διατείνονται ότι είναι λιποτάκτες που έχουν ταχθεί με την πλευρά του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συμβουλίου», στο οποίο κυριαρχεί η παρουσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Μόνο τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα από πηγές προσκείμενες τόσο στη συριακή ηγεσία όσο και στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιβεβαιώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο πολύνεκρες μάχες, με γνωστή την τοποθεσία μόνο της μίας.

Συγκεκριμένα, χθες, ομάδα ενόπλων φέρεται να έστησε ενέδρα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή έξω από την πόλη Χάμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες. Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι χθες πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες επτά μελών του στρατού που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα σε άλλα ανάλογα περιστατικά ενώ σφοδρές ανταλλαγές πυρών καταγράφονταν, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Χάμα και της Χομς αλλά και στο νότο, στην περιοχή της Ντεράα και στο βορρά στην περιοχή Ιντλίμπ.

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις τελευταίες αυτές επιθέσεις κατά του στρατού αλλά όλες οι ανάλογες ενέργειες, στο πρόσφατο παρελθόν, πραγματοποιήθηκαν από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Μάλιστα, εκπρόσωπός του φέρεται να δήλωσε σε αραβικό δίκτυο ότι «Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανος αποτελούν εύφορο έδαφος για την εξαπόλυση επιθέσεων μέσα στο συριακό έδαφος».

Η δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ιορδανικής ηγεσίας η οποία διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια δραστηριότητα στο έδαφος ή στη μεθόριό της και, προφανώς από το φόβο μήπως πληγούν οι σημαντικότατες, για την επιβίωσή της, οικονομικές σχέσεις με τη Δαμασκό, κατέστησε σαφές ότι έχει ταχθεί υπέρ του τερματισμού της καταστολής αλλά δεν συναινεί με την ένοπλη δράση.

Κινητικότητα στον ΟΗΕ, στήριξη από το Ιράν

Για αναγκαιότητα «άμεσης αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα» έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τις ανάλογες ανακοινώσεις και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που σαφώς στοχεύουν στην κάμψη των αντιρρήσεων των Ρωσία και Κίνα, κυρίως, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, πιθανό. Από την άλλη, την πλήρη υποστήριξή της προς τη συριακή ηγεσία για «ν' αντιμετωπίσει τη συνωμοσία σε βάρος της» εξέφρασε, διά του υπουργού Αστικής Ανάπτυξης και Οδικών Δικτύων, που επισκέπτεται τη Δαμασκό, το Ιράν. Ο Αλί Νικζάντ έφερε μαζί του σειρά συμφωνιών για επενδύσεις και έργα «για να στηριχθεί η συριακή οικονομία» που πιέζεται λόγω των κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ και αυτές του Αραβικού Συνδέσμου που πρόκειται να εφαρμοστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ