Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην αντιλαική συμμαχία

Επιμένει ολοένα και περισσότερο στη βραχύχρονη διάρκεια της συγκυβέρνησης

«Οχι» στην παράταση της θητείας της τρικομματικής κυβέρνησης, λέει η ηγεσία της ΝΔ, διεκδικώντας να αναλάβει η ίδια την πρωτοκαθεδρία στη συμμαχία των αστικών κομμάτων για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης μετά τις εκλογές. Οι δήθεν διαφωνίες στη λήψη νέων μέτρων ή της προσυπογραφής του νέου μνημονίου, είναι προσχηματικές και ψηφοθηρικές, ενώ θεωρείται δεδομένη η συστράτευση και στήριξη στην υλοποίηση των πιο προωθημένων αντιδραστικών αλλαγών και βάρβαρων μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο που «διαπραγματεύεται» με την τρόικα είναι να περιληφθούν στο νέο μνημόνιο διαρκείας ορισμένες από τις φιλονομονοπωλιακές προτάσεις της, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η ενίσχυση της ρευστότητας σε τράπεζες και επιχειρήσεις, κ.ά. Τα φιλομονοπωλιακά αυτά μέτρα άλλωστε ήταν τα μόνα που πρόβαλε ο Α. Σαμαράς στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται δεδομένη η στήριξή της στην επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών» με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η εφεδρεία - απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ ζητάει να μην παραταθεί κατά πολύ η θητεία της τρικομματικής συγκυβέρνησης, καθώς διαπιστώνει ότι μεγαλώνει η φθορά της εκλογικής επιρροής εξαιτίας της συμμετοχής της σε αυτή και της διαρκούς στήριξης του συνόλου των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Μετά τον Α. Σαμαρά που έδωσε προθεσμία «δύο μήνες» στην κυβέρνηση συνεργασίας, τη σκυτάλη πήρε χτες ο Α. Λυκουρέντζος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. που «σε αγαστή συμπόρευση και σύμπλευση, προτείνουν τώρα να επιμηκυνθεί ο χρόνος της κυβέρνησης Παπαδήμου, ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων τις οποίες έχει αναλάβει».

Ο γραμματέας της ΝΔ κατηγόρησε τους κυβερνητικούς εταίρους ότι δεν τιμούν την υπογραφή τους και τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. «Εμείς επιμένουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτό, τιμούμε την υπογραφή μας, και ζητάμε την έγκριση του εκλογικού σώματος, την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, για το πρόγραμμα το οποίο θα έχει το κάθε κόμμα», συμπλήρωσε, επιχειρώντας να πείσει ότι τάχα δεν υπάρχει «προγραμματική συμφωνία» μεταξύ των τριών αστικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ