Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκροτήθηκε ο νέος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων

Βασική αποστολή του η παράδοση και του τομέα αυτού στο μεγάλο κεφάλαιο

Την υλοποίηση των κυβερνητικών κατευθύνσεων για την παράδοση σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων και την παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αναλαμβάνει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που συστάθηκε με νόμο και συγκροτήθηκε χθες σε σώμα, με πρόεδρο τον περιφερειάρχη Γ. Σγουρό.

Ο νέος Σύνδεσμος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και συγκροτείται κατ' εφαρμογή του «Καλλικράτη» ως διάδοχος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Ως πρώτη του «αποστολή» ορίζεται η προκαταβολή από τους δήμους, ως εισφορά, στα ταμεία του, συνολικά του ποσού των περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επιβαρυνθούν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Η συγκρότηση του ΕΔΣΝΑ έγινε χτες παρουσία του υπουργού και υφυπουργού Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση και Π. Κουκουλόπουλου αντίστοιχα, και του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι απέδωσαν στο νέο Σύνδεσμο περίπου «ιστορικό» ρόλο για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενα πρόβλημα που δημιούργησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με στόχο την παράδοση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων στο κεφάλαιο. Και χτες «φωτογραφήθηκε» εκ νέου η επιλογή της μεθόδου της καύσης, καθώς, όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος, «θα πρέπει να συνδυάσουμε την τεχνολογία, την προστασία του περιβάλλοντος και το ανταγωνιστικό κοστολόγιο». Παράλληλα, ο Λ. Μίχος, μιλώντας χτες ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «είμαστε υπέρ της φθηνότερης και καθαρότερης λύσης». Ο δε Γ. Σγουρός είπε ότι πρέπει «να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνογνωσία που υπάρχει στον αναπτυγμένο κόσμο» και ξεκαθάρισε ότι ο ΕΔΣΝΑ θα υλοποιήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα εξακολουθεί να επιβαρύνει τη Δυτική Αθήνα και να δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Σύμφωνα δε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, σε περίπου ένα μήνα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη της πρώτης φάσης των διαγωνισμών για τα απαιτούμενα έργα υποδομών που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο περιφερειακός σύμβουλος Ι. Κοκκινόπουλος είπε ότι πρόκειται για ένα νέο χαράτσι που θα επιβάλουν οι δήμοι, καθώς τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που προβλέπει ως εισφορά ο νόμος, θα «βγουν» από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Συμπλήρωσε δε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Καλλικράτη» ο οποίος έχει σκοπό τη χειραγώγηση του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε την εναντίωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ