Τρίτη 3 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIO ΣΟΥΔΑΝ
Χάος από επιθέσεις

TZOYMΠΑ.--

Εκρυθμη κατάσταση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην κομητεία Πίμπορ της μεγαλύτερης πολιτείας του Νοτίου Σουδάν, Τζόγκλεϊ, όπου εκατοντάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες έπειτα από την έφοδο περίπου 6.000 ένοπλων μελών της κοινότητας των Λου Νούερ.Οι άμαχοι νεκροί και τραυματίες από τις επιδρομές των Λου Νούερ το τελευταίο τριήμερο υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες, ενώ χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να διασωθούν.

Οι χιλιάδες ένοπλοι των Λου Νούερ έχουν καταλάβει τις περισσότερες περιοχές της κομητείας Πίμπορ, ενώ λίγες εκατοντάδες κυανόκρανοι του ΟΗΕ, που υπήρχαν στην περιοχή, ελέγχουν μόνον το κέντρο της περιοχής. Οι Λου Νούερ δικαιολογούν τις φονικές επιδρομές στο Πίμπορ, λέγοντας ότι γίνονται για την απελευθέρωση περίπου 180 παιδιών της φυλής που φέρεται πως απήχθησαν από ενόπλους της κοινότητας των Μούρλε τον περασμένο Αύγουστο. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δε θα φύγουν από το Πίμπορ (γη της κοινότητας των Μούρλε), εάν δεν καταφέρουν το στόχο τους...

Ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, πάντως, κάλεσε τους ενόπλους των Λου Νούερ να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους, προειδοποίησε για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την πολιτεία Τζόνγκλεϊ, ενώ διέταξε την ανάπτυξη περίπου 2.000 στρατιωτών (πρώην μαχητών - ανταρτών του SPLA) και αστυνομικών, προκειμένου να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων.

Στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, έχει επιβληθεί από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς απαγόρευση κυκλοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ