Τρίτη 3 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Διπλός εφιάλτης από αυξήσεις και επιθέσεις ισλαμιστών

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Σε κλείσιμο των βορείων συνόρων της Νιγηρίας και στην επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε εκτενείς περιοχές των βορείων πολιτειών προχώρησε το Σάββατο ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τις βομβιστικές επιθέσεις των ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», που μέσα στο Σαββατοκύριακο προκάλεσαν πάνω από 40 νεκρούς στην πόλη Μαϊντουγκούρι.

Και ενώ οι επιθέσεις των ισλαμιστών φουντώνουν επικίνδυνα τη μισαλλοδοξία και το διχασμό στη χώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα με δυσβάσταχτες συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά και άμεση συνέπεια το διπλασιασμό της τιμής τους (ένα λίτρο βενζίνη πωλείται 94 από 45 λεπτά) και νέο κύμα αυξήσεων στα τρόφιμα και στα περισσότερα είδη διαβίωσης.

Τα νιγηριανά συνδικάτα με πρώτο το «Νιγηριανό Εργατικό Κογκρέσο» κάλεσαν τους εκατομμύρια εργαζόμενους σε άμεσες κινητοποιήσεις και απεργίες, για να ακυρώσουν στην πράξη το αντιλαϊκό μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νιγηριανός Πρόεδρος αποφάσισε την άρση των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα μετά από παρότρυνση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Νιγηρία. Υποτίθεται ότι με την άρση των επιδοτήσεων θα εξασφαλιστούν περίπου 8 δισ. δολάρια, τα οποία θα πάνε τάχα για έργα υποδομών (οδικά δίκτυα, σταθμοί ενέργειας κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ