Τρίτη 10 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Παρέλυσε η χώρα από την επ' αόριστον απεργία

Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί διαδηλωτές και δεκάδες οι τραυματίες από πυρά αστυνομικών...

Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα
Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα
AMΠΟΥΤΖΑ.--

Με τη συμμετοχή εκατομμυρίων Νιγηριανών εργαζομένων ξεκίνησε χτες η επ' αόριστον γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα με αφορμή την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Νιγηριανού Προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν να άρει την επιδότηση στα καύσιμα από την Πρωτοχρονιά προκαλώντας αυξήσεις - φωτιά σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Από νωρίς το πρωί είχαν ερημώσει όλες οι κεντρικές αρτηρίες μεγάλων νιγηριανών πόλεων, ενώ παρέλυσαν οι περισσότερες επιχειρήσεις, τράπεζες, σταθμοί παραγωγής πετρελαίου, βενζινάδικα, μαγαζιά, σχολεία και πανεπιστήμια...

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν χτες σε πολλά αστικά κέντρα της Νιγηρίας με χαρακτηριστικές εκείνες σε Λάγος και Κάνο, όπου πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις δε δίστασαν να αιματοκυλίσουν τις κινητοποιήσεις ρίχνοντας αληθινά πυρά σε διαδηλωτές με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και το θάνατο πολλών δεκάδων.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να άρει την επιδότηση στα καύσιμα με το τετριμμένο δίλημμα της εξουσίας «'Η αλλάζουμε την οικονομία ή βουλιάζουμε». Αναφέρθηκε και στις απανωτές επιθέσεις των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ» λέγοντας ότι έχουν διεισδύσει και στους κόλπους της εκτελεστικής, νομοθετικής, δικαστικής εξουσίας και στο στρατό και υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις τούς έχουν κάνει την κατάσταση «χειρότερη και από εμφύλιο πόλεμο»...

Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των Νιγηριανών εργαζομένων έστειλε τις προηγούμενες μέρες η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας την απόφαση της νιγηριανής κυβέρνησης να σταματήσει την επιδότηση καυσίμων για το λαό, που προκαλεί αύξηση στην τιμή του πετρελαίου ως 130%, πέρα από τις υπάρχουσες δραματικές συνθήκες διαβίωσης του νιγηριανού λαού και τη φτώχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ