Τρίτη 10 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Ενίσχυση των παρατηρητών

KΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη συνέχιση και ενίσχυση της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία αποφάσισε η ειδική επιτροπή που έχει συστήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος, την Κυριακή. Η απόφαση, που λήφθηκε υπό τις ασφυκτικές πιέσεις ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων, αφήνει σαφείς αιχμές κατά του συριακού καθεστώτος, ζητώντας από τη Δαμασκό «να δώσει οριστικά και αμετάκλητα τέλος στην αιματοχυσία και να διασφαλίσει ελευθερία κινήσεων και πρόσβαση οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε για τους παρατηρητές», αλλά σημειώνει ότι το έργο των παρατηρητών «παρεμποδίζεται και από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, το πρώτο πόρισμα αναφέρει την ύπαρξη «πτωμάτων διάσπαρτων στους δρόμους», αλλά επισημαίνεται ότι δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί με στοιχεία ποιος φέρει την ευθύνη. Οι παρατηρητές που δραστηριοποιούνται στη Συρία είναι 163 και αποφασίστηκε να τους παρασχεθεί τεχνική εκπαίδευση στο Κάιρο από ειδικούς του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου επικρίθηκε από τη συριακή αντιπολίτευση και ιδίως το «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο», όπου, υπό τουρκική αιγίδα, έχουν συνασπιστεί δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Επέμεινε στην αναγκαιότητα παρέμβασης του ΟΗΕ, αφήνοντας ανοιχτό το «δρόμο» και για ξένη επέμβαση.

Στο μεταξύ, αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν ότι την Κυριακή σε σκληρές συγκρούσεις μεταξύ του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που διατείνεται ότι αποτελείται από λιποτάκτες, και σε στρατιωτικές δυνάμεις στο νότο, στην Ντεράα, σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες, τραυματίστηκαν 22 και άλλοι εννιά λιποτάκτησαν και πέρασαν στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ οι συριακές αρχές δε σχολίασαν και την ανακοίνωση που έγινε στο Λονδίνο από φερόμενα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «Μπάαθ», που δήλωσαν ότι συντάσσονται με την αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ