Τρίτη 10 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
«Εχουμε πολλούς τρόπους να μειώσουμε τους μισθούς»...

Ζητάνε αναστολή της (κατάπτυστης) ΕΓΣΣΕ, τριετές πάγωμα στις αποδοχές των εργαζομένων και 10% μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους»

Εχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις, ώστε δεν χρειάζεται να πάμε σε κατάργηση του βασικού μισθού ή στη μη καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. Τα παραπάνω δήλωσε απερίφραστα χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, μετά τη σύσκεψη που είχαν εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων, στα πλαίσια «διαλόγου» που οι ίδιοι διοργάνωσαν, προκειμένου να υιοθετηθούν κοινές θέσεις σε σχέση με πολιτικές και τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει για λογαριασμό τους η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα.

Αναλύοντας την τοποθέτησή του, ο Β. Κορκίδης εξήγησε ότι «εδώ και τώρα» οι εργοδότες αξιώνουν πρώτον να μην εφαρμοστεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από την οποία προβλέπεται ότι μέσα στο χρόνο, τον Αύγουστο, θα πρέπει να δοθούν μισθολογικές αυξήσεις 2,6%, όπως προβλέπει η τελευταία κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ. Δεύτερον, τριετές πάγωμα των μισθών και τρίτον, μείωση 10% του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Αν γίνουν αυτά, υποστήριξε, τότε θα επέλθει πραγματική μείωση των μισθών 3,6 - 5,1%.

Στη χτεσινή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο ΣΕΒ, συμμετείχαν ακόμα στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, που εκπροσωπούνται από το ΣΕΤΕ. Ελειπε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού η διοίκησή της αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, για να καθορίσει τη στάση που θα τηρήσει στον «κοινωνικό διάλογο».

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της μεγαλοεργοδοσίας, όπως προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις τόσο του προέδρου της ΕΣΕΕ όσο και του Δ. Δασκαλόπουλου, εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε μέσα από τη στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, να εξασφαλίσουν ακόμα καλύτερες συνθήκες για την κερδοφορία τους, κλιμακώνοντας τη γενικευμένη επίθεση ενάντια στους μισθούς και τις αποδοχές των εργαζομένων.

Πληροφορίες θέλουν το ΣΕΒ να βάζει ευθέως απαίτηση για κατάργηση, ουσιαστικά, του 13ου και 14ου μισθού αξιώνοντας να είναι στη «διακριτική ευχέρεια» της εργοδοσίας η καταβολή τους κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος του μισθού, με την εξέλιξη της κερδοφορίας της επιχείρησης και με την «παραγωγικότητα» των εργαζομένων. Οπως άλλωστε είπε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, χτες βράδυ, και ο 13ος και ο 14ος μισθός και η ΕΓΣΣΕ είναι υπό αίρεση, στη λογική του «εξορθολογισμού» ορισμένων κλαδικών συμβάσεων!

Ενιαία αντεργατικά

Στην πραγματικότητα, το κεφάλαιο, μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ξεκαθαρίζουν ωμά ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απεργάζονται μια σειρά πρακτικές για παραπέρα τσάκισμα της εργατικής δύναμης και της κλιμάκωσης της εργοδοτικής βαρβαρότητας σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι, μπορεί οι μεγαλοεπιχειρηματίες να διοχετεύουν μηνύματα ότι σ' αυτό το στάδιο δεν είναι στις άμεσες στοχεύσεις τους η κατάργηση του κατώτατου και του 14ου μισθού, ωστόσο μόλις η συζήτηση προχωρήσει, αμέσως αποκαλύπτεται ότι μοναδικός τους στόχος είναι να γονατίσουν τους εργαζόμενους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ θυμήθηκε «συμβάσεις με αγκυλώσεις και υπερβολές», μίλησε για την ανάγκη «εξορθολογισμού των συμβάσεων» και άλλα παρόμοια. Για «νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας», το πώς, δηλαδή, θα μεθοδευτεί η κλιμάκωση των σαρωτικών ανατροπών σε βάρος της εργατικής δύναμης και της θέσης των εργαζομένων, με στόχο τη διάσωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Επικαλέστηκε «κοινά συμφέροντα» μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων και διαπίστωσε πως «οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα», που δεν είναι άλλα από τη διαιώνιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων για να «σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές»!

«Θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών», συμπλήρωσε υποκριτικά. Κάλεσε τη ΓΣΕΕ «στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις», προεξοφλώντας κι αυτός από τη μεριά του απερίφραστα ότι έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις για λογαριασμό των εργαζομένων είναι ειλημμένες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ