Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ενταγμένο στις λογικές της επιχειρηματικότητας

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εκπροσώπους του ΠΣΑΠ (ποδόσφαιρο) και ΠΣΑΚ (μπάσκετ) με αντικείμενο το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό

Με αντιπροσωπείες των Συνδέσμων ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών συναντήθηκαν χτες οι Γ. Γκιόκας βουλευτής του ΚΚΕ και Θ. Λιάππης υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ), στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή. Τον ΠΣΑΠ εκπροσώπησαν οι Χρ. Κοτζακιαουρίδης (διευθυντής), Μ. Τσιγώνη (υπ. διεθνών σχέσεων), και τον ΠΣΑΚ οι Γ. Ζαφειρόπουλος (νομικός σύμβουλος) και Κ. Αλεξανδρίδης (γενικός διευθυντής). Αφορμή της συνάντησης το νέο σχέδιο νόμου για τον Αθλητισμό, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει αύριο Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων/παιχτών αναφέρθηκαν σε όσα βιώνουν και μια σειρά ζητήματα που τους απασχολούν. Με τα περισσότερα εκ των οποίων, αν και άκρως σημαντικά, δεν ασχολείται η κυβέρνηση και το πόνημά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανασφάλιστοι αθλητές και οι οικογένειές τους.

Οι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ τοποθετήθηκαν στα επιμέρους ζητήματα, αλλά και τη γενική φιλοσοφία (και αυτού) του σχεδίου νόμου. Επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - ότι καταπιάνεται με υπαρκτά προβλήματα για διαχείριση και εξωραϊσμό τους, με στόχο τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του προϊόντος (για τους κρατούντες) και την κερδοφορία των επιχειρηματιών.

«Το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι, τα περισσότερα από τα ζητήματα που απασχολούν, ουσιαστικά, δεν τα αντιμετωπίζει», δήλωσε ο Γ. Γκιόκας και πρόσθεσε: «Είναι ένα νομοσχέδιο που υπηρετεί τη λογική της επιχειρηματικότητας στο χώρο του Αθλητισμού. Ενα σχέδιο νόμου, το οποίο κινείται στα πλαίσια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που δρουν και στο χώρο του Αθλητισμού. Δεσμευόμαστε ως Κόμμα ότι το επόμενο διάστημα, και στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, αλλά και εκτός αυτού, πιο δυναμικά να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων σε ποδόσφαιρο και καλαθοσφαίριση».

Η Μαρία Τσιγώνη, μας είπε μεταξύ άλλων: «Εχουμε μια μακρά σχέση συνεργασίας με το ΚΚΕ, γιατί ενδιαφέρεται για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και στο ποδόσφαιρο. Και θα συνεχίσουμε. Η εικόνα του καλοπληρωμένου ποδοσφαιριστή είναι ένας μύθος. Αφορά ελάχιστους. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά κυρίως την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο».

Από την πλευρά του ο Γ. Ζαφειρόπουλος, δήλωσε: «Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με εκπροσώπους του ΚΚΕ για το σχέδιο νόμου που αφορά τον αθλητισμό. Εγινε ένας γόνιμος διάλογος. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν γενικά τον αθλητισμό και ειδικότερα την καλαθοσφαίριση. Ηταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα η συνάντηση. Ετσι και αλλιώς θα τα ξαναπούμε και στο μέλλον».

Πηγή πλούτου ο αθλητισμός για την κυβέρνηση

Το μεσημέρι έγινε, στην ΓΓΑ, σύσκεψη στην οποία εκπροσωπήθηκαν η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι φορείς (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, Super League, Football League/Football League 2, Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπιση της Βίας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, ΟΠΑΠ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, Αστυνομία).

Στην εισήγησή του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, χαρακτηριστικά (μεταξύ άλλων) ανέφερε ότι φιλοδοξία του σχεδίου νόμου είναι «...να δείξουμε ότι ο ελληνικός αθλητισμός και συγκεκριμένα το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει πηγή πλούτου. Να γίνει ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός πηγή ανάπτυξης και επενδύσεων». Η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) «θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε το ποδόσφαιρο να προσελκύει και ξένους επενδυτές».

Στη σύσκεψη έγινε επίσης αποτίμηση δρώμενων, με τον γγΑ, Π. Μπιτσαξή, να δηλώνει την «κοινή πεποίθηση όλων των φορέων ότι στο θέμα της βίας, της νομιμότητας και της φερεγγυότητας του ποδοσφαιρικού προϊόντος σημειώνεται πρόοδος, σαφής και διακριτή». Οσο για τις κόντρες εξουσίας μεταξύ κυβέρνησης - ποδοσφαιρικών αρχών/εταιρειών: «...το αυτοδιοίκητο έχει ένα όριο που είναι το δημόσιο συμφέρον. (...) Να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κράτους και ποιες οι απολύτως ποδοσφαιρικές αρμοδιότητες που εμπίπτουν στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ασφαλώς και θα βρεθεί η χρυσή τομή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ