Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Οι αθλητές θα πληρώνουν το... μάρμαρο

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εκπρόσωπο του Συνδέσμου Παικτών Βόλεϊ (ΠΑΣΑΠ) με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και το νέο σχέδιο νόμο για τον αθλητισμό που προωθεί η κυβέρνηση

Μετά τους ποδοσφαιριστές και τους καλαθοσφαιριστές (χρονικά), χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, και ο υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του Κόμματος, Θ. Λιάππης, συναντήθηκαν (στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) με εκπρόσωπο των πετοσφαιριστών. Τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Πετοσφαιριστών εκπροσώπησε ο διευθυντής του, Β. Μηνούδης.

Ο γόνιμος διάλογος περιελάμβανε θέματα που προκύπτουν από το υπό κατάθεση (ξεκινάει σήμερα η συζήτησή του, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων) νομοσχέδιο αλλά και γενικότερα όσα απασχολούν (και) τους πετοσφαιριστές.

Ο Β. Μηνούδης, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΚΚΕ αφού «είσαστε το μοναδικό κόμμα που ζήτησε την άποψή μας. Φαίνεται πως τα υπόλοιπα ξέρουν καλύτερα από εμάς, δε χρειάζονται τη γνώμη μας». Σχολιάζοντας γενικότερα την κατάσταση, επεσήμανε πως «οδηγούμαστε σε αθλητισμό επί πληρωμή. Ο γονιός θα πληρώνει το σωματείο για να αθληθεί το παιδί του, το σωματείο την ομοσπονδία κλπ. Αντιστρέφεται η πορεία των επιχορηγήσεων, όπως την ξέραμε. Αντί να πηγαίνει από την Πολιτεία προς τα σωματεία, πάει από τα σωματεία προς την Πολιτεία. Η άθληση πλέον θα γίνεται με αυτοχρηματοδότηση και όποιος αντέξει».

Οπως είπε - μεταξύ άλλων - ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΑΠ «στην πετοσφαίριση πάντα υπήρχε θέμα αφερεγγυότητας και ασυνέπειας των ομάδων προς τους αθλητές αλλά τα τελευταία χρόνια κορυφώθηκε. Παρά μάλιστα το γεγονός ότι μειώθηκαν τα συμβόλαια, μέχρι και 70%».

Και περιέγραψε μια πραγματικότητα που βιώνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι: «Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με ανασφάλιστους αθλητές. Επίσης, η πλειοψηφία των συμβολαίων είναι μερικής απασχόλησης. Ο σχετικός κανονισμός αναφέρεται σε εξαρτημένη εργασία αλλά δε λέει πλήρη. Ο νόμος παραπέμπει στον κανονισμό σχέσεων (άρθρο 87). Μέχρι πέρσι οι ομάδες έκαναν συμβάσεις πλήρους εξάρτησης. Φέτος, 4ωρες και 2ωρες. Υπάρχει π.χ. συμβόλαιο που αναφέρει 2 ώρες επί 22 ημέρες (221,56 ευρώ). Υπάρχει ομάδα με μέσο όρο συμβολαίων 4 χιλιάδες ευρώ για 10 μήνες. Σύμφωνα με τον κανονισμό τα συμβόλαια λήγουν 31/5. Επειδή φέτος είναι Ολυμπιακή χρονιά και τα πρωταθλήματα ολοκληρώνονται νωρίτερα, πολλές ομάδες έχουν τα συμβόλαια να λήγουν 30/4. Ετσι οι ομάδες δε θα καταβάλλουν τα ένσημα ενός μήνα».

Ενδεικτικό του (διαχρονικά) κυβερνητικού προσανατολισμού είναι ένα ακόμα γεγονός. «Τα μέλη των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών είναι απλήρωτα περίπου 2 χρόνια. Το σχετικό κονδύλι συμπεριλαμβανόταν στον ειδικό κωδικό που υπήρχε και ο οποίος καταργήθηκε το 2004 (Αλογοσκούφης). Εκτοτε υπάρχει κενό και επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επαγγελματικής ένωσης να πληρώσει». Μάλιστα, επισήμανε πως τα χρέη προς τα μέλη των Επιτροπών έχουν φθάσει σήμερα τα 60.000 ευρώ και πλέον δεν εκδικάζονται υποθέσεις με τελευταία εκδίκαση να είναι στις 30/6/20011.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επεσήμαναν ότι (εκτός των άλλων) το «γεγονός πως οι δικαστές των οικονομικών διαφορών ομάδας-παίχτη, πληρώνονται από τον εργοδοτικό φορέα και όχι από το κράτος, μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης». Ανέπτυξαν τις θέσεις του Κόμματος για τον αθλητισμό εν γένει αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πετοσφαιριστές. Και διαβεβαίωσαν τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΑΠ ότι θα προωθήσουν/στηρίξουν τα αιτήματά τους.

«Δεν ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό αλλά πώς θα προσελκύσουν επενδύσεις. Πώς θα διαμορφώσουν καλύτερες, για τους επιχειρηματίες, συνθήκες και πλαίσιο ώστε να κερδοφορήσουν. Και φυσικά, όπως και στα υπόλοιπα πεδία, το "λογαριασμό" θα πληρώσει ο εργαζόμενος. Θα έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις και ερασιτεχνικές αμοιβές. Εμείς, ως Κόμμα, και εκτός νομοσχεδίου θα αναδείξουμε το επόμενο διάστημα πιο δυναμικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι αθλητές» είπε ο Γ. Γκιόκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ