Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Εκλογές με καταστολή κι απαγορεύσεις

Την Κυριακή 15 Γενάρη πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές, έναν ακριβώς μήνα μετά την αιματηρή καταστολή της εργατικής κινητοποίησης στην πόλη Ζαναοζέν, που οδήγησε στη δολοφονία από το καθεστώς Ναζαρμπάεφ 16 εργατών και στον τραυματισμό και σύλληψη δεκάδων άλλων.

Στις εκλογές επιτράπηκε η συμμετοχή σε 7 πολιτικά κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις εκλογές αποκλείστηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Καζαχστάν, του οποίου η νόμιμη δραστηριότητα «πάγωσε», με βάση απόφαση δικαστηρίου, εξαιτίας της απόφασης αυτού του κόμματος να συμμαχήσει με πολιτικές δυνάμεις, που δεν είχαν λάβει την επίσημη άδεια λειτουργίας από τις αρχές.

Από τα 7 κόμματα μόλις 3 πέρασαν το εκλογικό όριο του 7%. Πρόκειται για το κόμμα «Νουρ Οτάν» («Φωτεινή Πατρίδα») του Προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που με βάση τα επίσημα στοιχεία συγκέντρωσε το 80,7% στις εκλογές της Κυριακής. Ακολουθούν το φιλελεύθερο κόμμα Ak-Jol, με επικεφαλής ένα πρώην μέλος του Nur Otan, το οποίο παρουσιάζεται ως κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά θεωρείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, που εξασφάλισε το 7,5% και το «Κομμουνιστικό λαϊκό κόμμα του Καζαχστάν», που αποτελεί διάσπαση του ΚΚΚ (από το 2004) το οποίο συγκέντρωσε το 7,2%.

Να σημειωθεί πως σε ανακοίνωσή τους από τα μέσα Νοέμβρη του 2011 οι απεργοί της πετρελαϊκής εταιρείας στο Ζαναοζέν είχαν καταγγείλει ως φάρσα την εκλογική διαδικασία και είχαν καλέσει σε αποχή από αυτές, καθώς και στην ανάγκη συγκρότησης ενιαίου αγωνιστικού συνδικαλιστικού φορέα στη χώρα και στη συγκρότηση νέου κόμματος της εργατικής τάξης.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ