Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε 24 πόλεις της Ρουμανίας ενάντια στα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας που έχει πάρει η κυβέρνηση, με πρόφαση τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, στηρίζοντας παράλληλα τον πρόσφατα παραιτηθέντα υφυπουργό Υγείας, Ράεντ Αραφάτ, που αντιδρούσε στο νομοσχέδιο. Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, σημαδεύτηκαν από την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 59 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 17 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο. Από τη μεριά της η αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές και υποστήριξε πως οι συμμετέχοντες στα επεισόδια ήταν οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων Στεάουα και Ντιναμό.

Η κυβέρνηση συγκάλεσε χτες έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ ζήτησε εκ νέου τη διεξαγωγή διαλόγου με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» και υποστήριξε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μελετήσει νέο νομοσχέδιο που δεν θα συμπεριλαμβάνει την παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το δημόσιο.

Οι διαδηλωτές, εκτός των άλλων, απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ