Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προτάσεις διεκδίκησης και πάλης για τη λαϊκή στέγη

Στις επιπτώσεις που έχει στους εργαζόμενους και στους άνεργους, η αποσύνθεση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, (ΟΕΚ), στην οποία τον οδηγεί η πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού και διάλυσης που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, αναφέρεται, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, το πλαίσιο των αγωνιστικών του διεκδικήσεων.

Το ΕΚΛ επισημαίνει:

«Οι πελατειακές σχέσεις, οι πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, η εξόφληση προεκλογικών γραμματίων, η εξυπηρέτηση κατασκευαστικών εταιρειών, η διοχέτευση των χρημάτων των εργαζομένων σε ξένες προς τα συμφέροντά τους δραστηριότητες, το άρμεγμα από τις τράπεζες και τους εργολάβους, η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να υπηρετήσει συμφέροντα όσων με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η άρνηση του ΙΚΑ να καταβάλλει τα πάνω από 2 δισ. ευρώ που παράνομα παρακρατεί από τον ΟΕΚ από τη συνείσπραξη, η αύξηση της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, είναι οι βασικές αιτίες που ο ΟΕΚ σήμερα φυτοζωεί».

Προτάσεις διεκδίκησης

Στις προτάσεις διεκδίκησης του ΕΚΛ, περιλαμβάνονται:

  • Αμεση καταβολή από το ΙΚΑ και το κράτος των παρακρατηθέντων εισφορών και απόδοση όλων των τρεχουσών εισπράξεων στον ΟΕΚ.
  • Αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στον ΟΕΚ στο 1,5% και ανάλογη αύξηση της κρατικής εισφοράς. Να ενισχύσει το Κράτος τον οργανισμό με γενναία επιδότηση αντί να ενισχύει τους τραπεζίτες και τα άλλα τρωκτικά του κεφαλαίου.
  • Να ξεπαγώσουν άμεσα όλα τα προγράμματα του οργανισμού, εκτός του τραπεζικού δανεισμού. Να ενισχυθεί αποφασιστικά το κατασκευαστικό πρόγραμμα.
  • Κατασκευή φτηνής και ποιοτικής κατοικίας με ευθύνη του κράτους. Ο ΟΕΚ να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή, ποιοτική και σύγχρονη κατοικία στους δικαιούχους, με το 50% του προϋπολογισμού να πάει στην κατασκευή κατοικίας. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του προς όφελος των εργαζομένων.
  • Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες, το «αλισβερίσι» με τα ιδιωτικά συμφέροντα και η κατασπατάληση των εισφορών των εργαζομένων. Να σταματήσουν τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου.
  • Να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι τοκογλύφος, αρπάζοντας από τους δανειολήπτες 11% τόκους υπερημερίας την ώρα που στις τράπεζες είναι 2,3%.
  • Ο ΟΕΚ να εξασφαλίσει δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια, άτοκα στο ύψος της αξίας της κατοικίας.
  • Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων (για στεγαστικά δάνεια) σε βάρος των κερδών των ομίλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Ατοκα στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.
  • Αμεση δημοπράτηση και ανέγερση των Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά.
  • Να επισπευσθούν οι μελέτες της ΤΥ του ΟΕΚ, να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και να δημοπρατηθούν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Φαλάνης, Τσαριτσάνης.
  • Αγορά νέων οικοπέδων από τον ΟΕΚ για κατασκευή εργατικών κατοικιών στη Λάρισα και σε άλλους Δήμους του Νομού Λάρισας.
  • Ελαχιστοποίηση των προϋποθέσεων για την επιδότηση ενοικίου για χαμηλόμισθους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Δήμευση κατοικιών που έχουν περάσει στην κυριότητα των τραπεζών από πλειστηριασμούς για την ικανοποίηση λαϊκών στεγαστικών αναγκών. Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε στέγη, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και σχολικά κτίρια.
  • Διάθεση δωρεάν σπιτιών του ΟΕΚ στις οικογένειες των νεκρών από εργατικά ατυχήματα, καθώς και σε όσους μένουν ανάπηροι από εργατικά ατυχήματα.
  • Κρατικός φορέας κατασκευών για την εκτέλεση βασικών δημοσίων και αγροτικών έργων υποδομής, σχολείων, νοσοκομείων, κλπ. Σχεδιασμένη ανάπτυξη σχετικών κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας (τσιμεντοβιομηχανία, παραγωγή δομικών υλικών), μέσα από αποκλειστικά κρατικό φορέα.
  • Να εξασφαλιστεί για τους εργαζόμενους του ΟΕΚ μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί των εργαζομένων, η ανακύκλωσή τους με κομματικά κριτήρια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ