Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή οι Κροάτες ψηφοφόροι προκειμένου να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ από την 1η Ιούλη του 2013, την οποία προωθεί με κάθε τρόπο η αστική τάξη της χώρας και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΧΙΝΑ», αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ΟΧΙ» στην ένταξη στην ΕΕ, τότε θα προκύψουν μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν απαντήσεις. Εάν πάλι επικρατήσει το «ΝΑΙ», τότε ο κροατικός λαός θα πρέπει να είναι σίγουρος πως θα κληθεί σε νέες θυσίες και σε απεμπόλιση των εναπομεινάντων εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων του προς όφελος της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση, η κροατική κυβέρνηση θα αποστείλει στη Βουλή την πρόταση νόμου για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτικών ψήφων. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2013, ώστε η χώρα να γίνει το 28ο μέλος της Ενωσης την 1η Ιουλίου του 2013.

Πάντως στην ΕΕ αποφεύγουν - επίσημα και ανεπίσημα - να κάνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς ως την τελευταία στιγμή κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ