Σάββατο 21 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Περιοδεία υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και σε Τουρκία και Αυστρία πραγματοποιεί μέχρι τις 26 του μήνα ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ.

O Ρίκερ είχε προγραμματίσει ως αργά χτες σειρά επαφών με την ηγεσία της Σερβίας στο Βελιγράδι όπου θα παραμείνει ως σήμερα (Σάββατο). Στις συνομιλίες του Αμερικανού αξιωματούχου με Σέρβους ανώτερους αξιωματούχους κυριαρχεί κάθε ζήτημα που σχετίζεται με το Κοσσυφοπέδιο, όπως η συνέχιση των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες, οι κινητοποιήσεις Σέρβων και εθνικιστών Κοσσοβάρων Αλβανών στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, οι απαιτήσεις της Δύσης για κατάργηση των παράλληλων διοικητικών δομών που έχουν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και το σχέδιο τεσσάρων σημείων που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς σχετικά με τους τρόπους «συνολικής διευθέτησης» του ζητήματος.

Το σχέδιο τεσσάρων σημείων του Τάντιτς υποστηρίζει ότι για να υπάρξει μία «βιώσιμη και διαρκής» λύση για το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει: α) να δοθεί ειδικό καθεστώς στο βορρά, όπου ζουν και οι περισσότεροι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, β) να δοθούν εγγυήσεις για την προστασία της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, γ) να εξασφαλιστεί η περιουσία των Σέρβων της περιοχής και δ) να καταστεί εφικτός ο επαναπατρισμός όλων των προσφύγων στις εστίες τους...

Ο Ρίκερ έχει ήδη επισκεφθεί την Πρίστινα, όπου είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, ούτε αλλαγή συνόρων και ότι οι Σέρβοι της περιοχής θα πρέπει να ενσωματωθούν στους θεσμούς της Πρίστινα. Στα Σκόπια, όπου βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη, υποστήριξε ότι η εξεύρεση «λύσης» στο ζήτημα της αντιπαράθεσης με την Αθήνα για την ονομασία της χώρας αποτελεί «προϋπόθεση» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι η Αγκυρα και η Βιέννη.

Ερευνα για το λαθρεμπόριο οργάνων

Yπέρ της διεξαγωγής «επείγουσας, αποτελεσματικής και αξιόπιστης, διεθνούς» έρευνας για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Koσσυφοπέδιο τάχθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, μετά από συνάντηση στο Βελιγράδι με τον εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο Μπιορν Φον Σίντοφ.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς ανακοίνωσε πως προέκυψαν «νέα δραματικά» στοιχεία από τις έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο γίνεται «μάχη» στον ΟΗΕ ώστε να αλλάξει η σύνθεση της ομάδας ανακριτών, δηλαδή να συμπεριληφθεί ένας διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και να υπάρξουν αποφάσεις για το ποιος θα είναι επικεφαλής των ερευνών, που έχουν ανατεθεί προς το παρόν στον Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον και την ομάδα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ