Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι για φτηνό και καθαρό νερό

Συγκέντρωση σήμερα στις 6 μ.μ. έξω από το παλιό δημαρχείο. Σοβαρά προβλήματα και σε πολλές ακόμα περιοχές της Θεσσαλίας

Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού που επιβάλλουν πολλοί «καλλικρατικοί» δήμοι, καθώς και η αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και της Τοπικής Διοίκησης για το μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης του νερού που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές, έχουν ξεσηκώσει κύμα λαϊκών, αγωνιστικών αντιδράσεων στη Θεσσαλία.

Στο Δήμο Τυρνάβου, οι κάτοικοι, με συνεχείς μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις - συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις του δημαρχείου κ.ά. - αντιδρούν, αγωνιστικά, στην τιμολογιακή πολιτική της δημοτικής αρχής, η οποία επέβαλε μεγάλες αυξήσεις (φτάνουν μέχρι και στο 300%) κι απαιτούν φτηνό νερό.

Η συγκεκριμένη πρόταση της Επιτροπής Αγώνα, που έχουν συγκροτήσει και οργανώνει την πάλη, είναι 0,25 λεπτά για τα πρώτα 100 κυβικά μέτρα και αναλογικά στη συνέχεια, χωρίς ειδικό τέλος (80%), χωρίς ΦΠΑ επί του ειδικού τέλους, χωρίς ελάχιστη κατανάλωση.

Ο δήμαρχος, Γ. Μαλάκος, και η παράταξή του (ανήκει στο ΠΑΣΟΚ) επιχειρούν να σταματήσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις των δημοτών. Την περασμένη Πέμπτη, η Επιτροπή Αγώνα προχώρησε σε κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την επόμενη μέρα αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις 7 μελών της Επιτροπής Αγώνα, ως υπαίτιων για διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αστυνομικές δυνάμεις γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι για να βρουν και να συλλάβουν τους «δράστες». Τον Θ. Κοψαχείλη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, τον βρήκαν την ώρα που ψώνιζε στο σούπερ μάρκετ, τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στη Λάρισα. Τον άφησαν, όμως, ελεύθερο κάτω από την πίεση μεγάλης λαϊκής συγκέντρωσης που έγινε με απαίτηση την απελευθέρωσή του.

Παρών στην κινητοποίηση ήταν ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος σε σχετική δήλωσή του ανέφερε: «Τα χαράτσια και γενικότερα τα αντιλαϊκά μέτρα συνοδεύονται πάντα με μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων σε βάρος όσων δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική. Αυτό συμβαίνει και με τη δημοτική αρχή του Τυρνάβου που προσπαθεί να επιβάλει τις προκλητικά άδικες αποφάσεις της για το νερό και τα τέλη αποχέτευσης χρησιμοποιώντας εισαγγελείς και Αστυνομία. Το όχι των διαμαρτυρόμενων συμπολιτών μας της περιοχής Αμπελώνα - Τυρνάβου είναι ένα από τα πολλά όχι όσων αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική, την τρόικα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ο λαός δεν τρομοκρατείται. Σύντομα πρέπει να πει και θα πει ένα μεγάλο όχι στο σημερινό πολιτικό κοινωνικό σύστημα και σε όσους το υπηρετούν».

Το Εργατικό Κέντρο

Ανακοίνωση καταδίκης και καταγγελίας εξέδωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σημειώνοντας, ανάμεσα στα άλλα: «Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι εξαίρεση, αλλά αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά κρουσμάτων καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν διαρκώς. Αποδεικνύεται έτσι ότι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής πηγαίνει χέρι χέρι, εκτός από την ιδεολογική τρομοκρατία, και με τον αυταρχισμό, τη βία ενάντια σε κάθε αγώνα που προσπαθεί να βάλει εμπόδιο, να προστατεύσει τη ζωή μας από τη βαρβαρότητα, την εξαθλίωση, τη φτώχεια που αυτή φέρνει. Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να επιβάλουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Είτε με το να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ζωή μας είναι κόστος, είτε με την τρομοκρατία, τη βία, την καταστολή.

Καλούμε κάθε συλλογικό φορέα του μαζικού λαϊκού κινήματος να απαντήσει άμεσα σε αυτή τη νέα πρόκληση με έμπρακτη καταδίκη τόσο αυτής όσο και κάθε προσπάθειας ποινικοποίησης των αγώνων. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!».

Τη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί δίνει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα, υπογραμμίζοντας: «Δε μας φοβίζουν ούτε οι προσπάθειες τρομοκράτησης με την παρουσία της αστυνομίας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε και οι συλλήψεις. Θα περιφρουρήσουμε τις κινητοποιήσεις μας απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις προβοκάτσιες της δημοτικής αρχής».

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση έξω από το παλιό δημαρχείο, ενώ για την Παρασκευή, 27 Γενάρη, στις 12 το πρωί, με την αποστολή των πρώτων λογαριασμών του νερού, έχει προγραμματιστεί νέα λαϊκή σύσκεψη - συγκέντρωση έξω από το κτίριο του νέου Δημαρχείου Αμπελώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ