Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο στόχαστρο η προσχολική ηλικία

Η προσχολική ηλικία σαν χώρος «επένδυσης» βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ χτες και προχτές στο Οσλο με θέμα: «Ξεκινώντας δυνατά: Εφαρμόζοντας πολιτικές για υψηλής ποιότητας Εκπαίδευση και Φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ο οποίος χαράσσει πολιτικές για λογαριασμό των μονοπωλίων, ασχολείται με το ζήτημα της εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία. Εχει εκπονήσει σχετικές μελέτες και στο παρελθόν, καταλήγοντας ότι το να επενδύουν τα κράτη σε δομές εκπαίδευσης και πρόνοιας στην πρώιμη παιδική ηλικία αποφέρει κέρδη καθώς - όπως διαπιστώνει μεταξύ άλλων - είναι φτηνότερη η κατάρτιση όταν ξεκινά νωρίς, ακόμα κι αν παραβιάζονται τα όρια του παιδικού ψυχισμού.

Ο ΟΟΣΑ εξηγεί γιατί αναφέρεται στην εκπαίδευση και πρόνοια στην προσχολική ηλικία με τον όρο «επένδυση», σημειώνοντας ότι αποφέρει προσωπικά και κοινωνικά οφέλη όπως προώθηση του εθελοντισμού, μειωμένη εγκληματικότητα, «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» καθώς, όπως εξηγεί, καλύτερες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής σημαίνουν περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες και περισσότεροι φορολογούμενοι. Μάλιστα, στα συνοδευτικά κείμενα της συνάντησης του Οσλο παραθέτει και... πίνακες όπου αποτυπώνονται πόσα δολάρια αποφέρει κάθε δολάριο που επενδύεται στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Στην παραπάνω συζήτηση, την Ελλάδα εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Ευ. Χριστοφιλοπούλου που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η μεταρρύθμιση στην παιδεία «είναι και ευκταία και εφικτή σε περιόδους κρίσης» εκφράζοντας τη βούληση για αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και επένδυση στο «νέο σχολείο». Εκφράζοντας δηλαδή την πολιτική της κυβέρνησης που πτωχεύει και την Παιδεία όπως και τα λαϊκά νοικοκυριά και παράλληλα προωθεί τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Voucher ...για τάισμα των ιδιωτών στην πρώιμη παρέμβαση (2024-02-13 00:00:00.0)
Η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση δεν γίνεται με «voucher» και «ατομική ευθύνη» (2024-02-13 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή (2023-12-08 00:00:00.0)
Ενιαία προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά (2000-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ