Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις για χρονοδιάγραμμα

Συνεχίστηκαν χτες οι συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη

Χωρίς αποτέλεσμα, όπως άλλωστε αναμενόταν, ολοκληρώθηκε χτες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Νέες συναντήσεις αναμένονταν χτες Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, οι συνομιλίες να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2ο εξάμηνο το 2012, χωρίς όμως να αποδέχεται κανένα χρονοδιάγραμμα. Ελληνοκυπριακή πηγή, όπως μεταδίδεται από τη Ν. Υόρκη, ανέφερε πως «έγινε συζήτηση για συντήρηση» και πως τα Ηνωμένα Εθνη παρουσίασαν κάποιες ιδέες, αλλά δε σημειώθηκε καμία σύγκλιση και «τα πράγματα δεν προχωρούν».

Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιθώρια για επιτυχές αποτέλεσμα» και ότι ο ΓΓ κάλεσε τους ηγέτες να κάνουν «αποφασιστικές κινήσεις, κρατώντας το μεγάλο όραμα για ενωμένη Κύπρο». Εθεσε μάλιστα ως χρονικό όριο για την επίτευξη «λύσης» την 1η Ιούλη, οπότε η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, αναφέροντας ότι «είναι πολύ σημαντικό οι δυο ηγέτες να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο, καθώς οι Ελληνοκύπριοι αναλαμβάνουν την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου (...) ώστε να τελειώσουν τα πράγματα πριν από τότε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ