Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις μετά το εμπάργκο από την ΕΕ

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το «χαρτί» των ευνοϊκών όρων που παρέχει στην αγορά πετρελαίου προτάσσει το Ιράν απαντώντας στη νέα επιθετική ενέργεια από την πλευρά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ να επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων και εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, μετά από την προχτεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Ιούλη (γιατί προς το παρόν τρέχουν ανεκτέλεστα συμβόλαια).

Μετά το υπουργείο Εξωτερικών, τη σκυτάλη πήρε χτες και ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Χεϊντάρ Μοσλεχί, που υπογράμμισε: «Οταν γίνει αντιληπτό τι όροι υπάρχουν στην αγορά και πόσο ζημιώνεται όποιος δεν προτιμά την ιρανική αγορά πετρελαίου, δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη συναίνεση σε αυτού του είδους τα μέτρα». Το ζήτημα των όρων, με πίστωση, αφορά και τους μονοπωλιακούς ομίλους της Ελλάδας, αλλά ήδη φαίνεται πως έχει αρχίσει η αναζήτηση και άλλων πηγών, πιθανόν με διμερή δάνεια.

Ακόμη, όμως, και αν τελικά το εμπάργκο εφαρμοστεί (καθώς έχει αποφασιστεί να επανεξεταστεί η εφαρμογή του ή ίσως η εξαίρεση ορισμένων χωρών την 1η Μάη), το Ιράν δήλωσε με βεβαιότητα ότι μέχρι τότε θα έχει βρει καινούριους πελάτες για να προμηθεύσει το 18% του πετρελαίου της που σήμερα κατευθύνεται προς την ΕΕ. «Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις περί εμπάργκο, γιατί καταστρέφονται χώρες», τόνισε με νόημα ο Μοσλεχί.

Την ίδια ώρα, να εκμαιεύσουν περισσότερες σύμφωνες γνώμες στις κυρώσεις κατά του Ιράν επιδιώκουν σειρά ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Χτες, μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις και ότι ήδη, με κόστος για την οικονομία της, έχει μειώσει τις εξαγωγές της προς το Ιράν. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει περισσότερα στρατιωτικά πλοία στον Κόλπο, πέρα από τα περίπου 4 που ήδη έχει, για να καταστήσει βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Θυμίζουμε ότι προχτές εισήλθε στον Περσικό Κόλπο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», χωρίς αντίδραση του Ιράν ενώ κινητικότητα υπάρχει και στη βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ