Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ελιγμοί από το στρατό

ΚΑΪΡΟ.--

Μερική άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που είναι σε ισχύ, σχεδόν ασταμάτητα, από το 1967 ανακοίνωσε, χθες, ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στρατάρχης Ταντάουι, σημειώνοντας, όμως, ότι θα «εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις ταραχοποιών», χαρακτηρισμό που τόσο το καθεστώς Μουμπάρακ όσο και ο στρατός έχει πολλάκις χρησιμοποιήσει ενάντια σε επικριτές τους. Η απόφαση, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, πάντως, έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ιδιαίτερα από τις δυνάμεις εκείνες που μποϋκοτάρισαν και τις εκλογές λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και οργάνωσαν τις μεγάλες διαδηλώσεις του περασμένου μήνα ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.

Η ανακοίνωση του Ταντάουι έγινε μία μέρα μετά την πρώτη σύγκληση της Βουλής, την πρώτη μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ. Στην νέα Βουλή, κυρίαρχη είναι η παρουσία των ισλαμιστικών δυνάμεων με τους, παρουσιαζόμενους ως μετριοπαθείς, «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και το κόμμα τους της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης να συγκεντρώνει το 43% των εδρών και τους ακραίους σαλαφιστές του «αλ Νουρ» να συγκεντρώνουν το 21% των εδρών.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», επιμένοντας στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν ένα πιο «κοσμικό» προφίλ που θα μετριάσει τυχόν λαϊκές αντιδράσεις σε βάρος τους, αφού είναι προφανές ότι, με εξαίρεση ίσως το περιτύλιγμα, θα επιμείνουν στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και θα τους καταστήσει αξιόπιστους συνομιλητές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τους σαλαφιστές. Στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου εκλέχτηκε, χωρίς προβλήματα, ο ΓΓ του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Σάαντ αλ Κατνάνι, που εκλέχτηκε, χωρίς προβλήματα.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, θα παραμείνει στην κεφαλή της εξουσίας μέχρι την ολοκλήρωση και των προεδρικών εκλογών, παραχώρησε στο Κοινοβούλιο όλες τις νομοθετικές αρμοδιότητες, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις Ταντάουι. Από το Κοινοβούλιο, διά εκλογών, θα προκύψει μια 100μελής επιτροπή που θα εκπονήσει το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ