Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΓΚΡΙΝΒΙΛ
Ενας πολίτης είχε τον έλεγχο του υποβρυχίου;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Ναυτικού επιβεβαίωσαν την πιθανότητα που είχε αποκαλύψει αργά χτες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι ενδέχεται η παρουσία 15 πολιτών μέσα στο υποβρύχιο που εμβόλισε το ιαπωνικό αλιευτικό, μπορεί να παρενόχλησε το πλήρωμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά τόνισαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις γι' αυτή τη θεωρία, όπως και την υπόθεση ότι πιθανά ένας πολίτης είχε τον έλεγχο του υποβρυχίου.

Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο και ήρθε στο φως όταν το CNN σε ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι ένας πολίτης, που βρισκόταν ως παρατηρητής εντός του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου «Γκρίνβιλ», καθόταν στο πηδάλιο ελέγχου όταν αυτό την περασμένη Παρασκευή αναδύθηκε ταχύτατα στη διάρκεια άσκησης και χτύπησε ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος.

Αρχικά, το αμερικανικό ναυτικό δεν επιβεβαίωνε την πληροφορία του τηλεοπτικού δικτύου, μολαταύτα αξιωματικοί του όπλου δήλωσαν πως η παρουσία πολιτών στον έλεγχο του υποβρυχίου δε θα είχε καμία επίπτωση στη διαδικασία ανάδυσης και αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα της ομάδας των πολιτών που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο υποβρύχιο, μέχρις ότου περαιωθεί η ανακριτική έρευνα.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πολίτης «βρισκόταν στο πηδάλιο του υποβρυχίου καθ' όλην τη διάρκεια της άσκησης». Ο πολίτης κράτησε το σκάφος σε μία σταθερή πορεία και μόλις το σκάφος άρχισε να αναδύεται, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να κρατά σταθερή την πορεία. Είναι άλλωστε συχνό φαινόμενο πολίτες που επισκέπτονται τα αμερικανικά υποβρύχια, να κάθονται σε ένα από τα τρία πηδάλια του σκάφους και να οδηγούν το σκάφος κάτω από τη στενή παρακολούθηση ενός πηδαλιούχου.

Πάντως, για το όλο θέμα, όπως ανακοινώθηκε, διατάχθηκε ήδη έρευνα στην οποία επικεφαλής θα είναι ο υποναύαρχος Τσαρλς Γκρίφιθ Τζ., ο οποίος μετατέθηκε στη Χαβάη αμέσως μετά το ατύχημα από τη θέση του επικεφαλής της βάσης «Submarine Group Nine» στο Μανγκόρ της πολιτείας Ουάσιγκτον και είναι επίσης επικεφαλής όλου του Στόλου του Ειρηνικού, των υποβρυχίων που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο πλοίαρχος του υποβρυχίου, ήδη απηλλάγη προσωρινά από τα καθήκοντά του μέχρι οι έρευνες να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ