Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στον ΟΗΕ το νέο σχέδιο ΗΠΑ - Αγγλίας - Γαλλίας

«Οχι», λένε Ρωσία και Κίνα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Νέο σχέδιο απόφασης προσπαθούν να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία, το οποίο ουσιαστικά θα υιοθετεί την πλέον πρόσφατη πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, που προβλέπει παράδοση της εξουσίας από τον Ασαντ σε έναν αντιπρόεδρό του, έναρξη διαλόγου υπό τη σκέπη του Συνδέσμου, σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και προετοιμασία βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη συριακή ηγεσία, που τη χαρακτήρισε «απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά» κατηγορώντας, μάλιστα, «αραβικές χώρες ότι συμμετέχουν σε συνωμοσία κατά της Συρίας».

Οπως όλα δείχνουν, μάλιστα, θα απορριφθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς Ρωσία και Κίνα δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς τη Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμάντ Νταβούτογλου, επανέλαβε ότι η ρωσική ηγεσία «αντιτίθεται σθεναρά σε νέες κυρώσεις και φυσικά στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, επιμένοντας στην αναγκαιότητα διπλωματικής λύσης». Ο Λαβρόφ, αφού εκτίμησε ότι με τη συγκεκριμένη άποψη συμφωνεί και ο Τούρκος ομόλογός του, επαναδιατύπωσε τη ρωσική θέση για υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα της έναρξης «διαλόγου ανάμεσα στην ηγεσία Ασαντ και στην αντιπολίτευση για να επιτευχθεί συμφιλίωση και λύσεις κοινά αποδεκτές» σημειώνοντας, όμως, ότι δε θα πρέπει να τίθενται όροι, όπως πχ η αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία - επισήμανση που αναφέρεται στην πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου που έγινε δεκτή και από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, αναχωρούσαν από τη Δαμασκό οι παρατηρητές που προέρχονται από χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός της αποστολής του Συνδέσμου στη Συρία να είναι πλέον 110 άτομα. Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές που φιλοξενούνται στην αραβική εφημερίδα «αλ Αχραμ», ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, που σε γενικές γραμμές έχει κύρος και στη Συρία, να ηγηθεί μιας νέας αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στη Δαμασκό με στόχο να βρεθεί μια λύση αποκλιμάκωσης.

  • Αργά χτες επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε από πυρά ενώ κατευθυνόταν οδικώς στο Ιντλίμπ ο επικεφαλής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, χωρίς να είναι γνωστό ποιος είναι ο δράστης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ