Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κατά ζώνης απαγόρευσης πτήσεων η Ρωσία

Η Ρωσία θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να εμποδίσει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, δήλωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, στο ραδιοσταθμό «Εχο Μοσκβί», λίγες ώρες πριν αρχίσει η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα «σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί» στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο να διανεμηθεί, από την αντιπροσωπεία του Μαρόκου, νέο σχέδιο με βάση την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να παραδώσει ο πρόεδρος Ασαντ την εξουσία σε έναν από τους αντιπροέδρους του, να αρχίσει διάλογος που θα καταλήξει στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, για να διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός διμήνου.

Χτες επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, ο Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε πως η Ρωσία δε θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ζητά την αποχώρηση του Σύριου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. «Οποιαδήποτε απόφαση για μία μελλοντική πολιτική διευθέτηση στη Συρία πρέπει να γίνει μέσω της πολιτικής διαδικασίας χωρίς προϋποθέσεις και το αίτημα για αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία είναι μία προϋπόθεση», δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Interfax». «Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το αίτημα για αποχώρηση του Ασαντ σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ρωσία μπορεί να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις του.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση πτήσεων ο Σ. Ριαμπκόφ είπε ότι αυτή «ως αντίληψη έχει πλήρως διαστρεβλωθεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του 1970 και 1973 του ΟΗΕ για τη Λιβύη, επειδή εκεί, στην ουσία, έγινε στρατιωτική επιχείρηση υπέρ της μιας πλευράς που συμμετείχε στην εμφύλια σύγκρουση». Υπεραμύνθηκε των ρωσικών πωλήσεων όπλων στη Συρία και γενικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η περιοχή αυτή ξεχείλισε από τα όπλα», και στο φόντο αυτό οι πωλήσεις της Ρωσίας είναι «πολύ σεμνές»

Στο εσωτερικό της Συρίας πηγές της «αντιπολίτευσης», αναφέρουν επίθεση του στρατού στην Χομς και άλλες συριακές πόλεις, σημειώνοντας ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, το προηγούμενο 24ωρο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 33 πολίτες νεκρούς στη Χομς, μεταξύ των οποίων και παιδιά ενώ γίνονται αναφορές και σε δεκάδες ακόμα αμάχους νεκρούς. Νεκροί είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και 12 στρατιώτες.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ