Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Το αραβικό σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Εμφανιζόμενοι ως λιποτάκτες του συριακού στρατού, οι ένοπλοι δηλώνουν ότι κατέχουν προάστιο της Δαμασκού
Εμφανιζόμενοι ως λιποτάκτες του συριακού στρατού, οι ένοπλοι δηλώνουν ότι κατέχουν προάστιο της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, με άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας προωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, 10 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη για να τεθεί σε ψηφοφορία. Το ψήφισμα προβλέπει πολιτική μετάβαση στη Συρία, με απομάκρυνση του Προέδρου Ασαντ και σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, για να διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός διμήνου. Στη Νέα Υόρκη για τη στήριξη του ψηφίσματος φτάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο Γάλλος ομόλογος του Αλέν Ζιπέ καθώς και ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι και ο προεδρεύων του Συνδέσμου και πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χάμαντ Μπεν Γιασάμ αλ Θάνι.

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος ελπίζουν σε αλλαγή της στάσης της Ρωσίας, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε να ζητά αλλαγή στάσης από τη Μόσχα, η οποία χαρακτηρίζει ορισμένα σημεία του σχεδίου «απαράδεκτα». Η Ρωσία υποστηρίζει παράλληλα ανεπίσημες συνομιλίες της συριακής κυβέρνησης Ασαντ με την «αντιπολίτευση», στη Μόσχα, κάτι το οποίο η αντιπολίτευση απορρίπτει έως ότου αποχωρήσει ο Μπ. Ασαντ.

Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ζητά τη διασφάλιση της «προστασίας των αμάχων στη Συρία» από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο γγ του ΟΙΔ, Τούρκος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου υποστηρίζει ότι το ΣΑ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να λάβει «τα αναγκαία μέτρα για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία».

Σημειώνεται ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος πήρε απόφαση να παγώσει την αποστολή Αράβων παρατηρητών στη Συρία, επικαλούμενος την κλιμάκωση της βίας, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας, που καταδίκασε την απόφαση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στις σφοδρές συγκρούσεις στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού που συνεχίζονται αναφέρονται δεκάδες νεκροί και καταρρεύσεις κτηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ