Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Εθνική Συνδιάσκεψη του ΚΚ

ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Αβάνα οι διήμερες εργασίες της 1ης Εθνικής Διάσκεψης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, όπου οι 811 αντιπρόσωποι ενέκριναν ομόφωνα τις εκθέσεις των τεσσάρων επιτροπών και την απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα δράσης και τα καθήκοντα του Κόμματος, σχετικά με την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της απόφασης του 6ου Συνεδρίου του ΚΚΚ που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2011, που θέτει το ζήτημα της λεγόμενης «επικαιροποίησης του κουβανικού οικονομικού μοντέλου», μεταρρυθμίσεις που ισχυροποιούν τις εμπορευματικές σχέσεις και εισάγουν στοιχεία της αγοράς στο σοσιαλισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην απόφαση σημειώνεται η συμφωνία με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, την συλλογική ηγεσία και την πλατιά δημοκρατική συζήτηση και συμμετοχή του λαού στις υποθέσεις του Κόμματος και της Επανάστασης.

Προβάλλεται η ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών με τις μαζικές οργανώσεις και την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (UJC), της καταπολέμησης της διαφθοράς, δωροδοκίας και παραπτωμάτων, ενώ εξουσιοδοτείται η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει για τις τροποποιήσεις του καταστατικού.

Οι θέσεις της Διάσκεψης εκδόθηκαν τον Οκτώβρη του 2011 και συζητήθηκαν σε 65.000 συνελεύσεις του Κόμματος και της «UJC», όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο προτάσεις.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο χαρακτήρισε ως βαθιά δημοκρατικές τις προσυνεδριακές διαδικασίες και συζητήσεις και επανέλαβε πως καταδικάζει τις εκστρατείες των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Αναφορικά με το «σύστημα του ενός κόμματος» τόνισε πως «εγγυάται την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη που κατακτήθηκαν από την Επανάσταση του 1959» και συμπλήρωσε: «Απαρνούμενοι το μονοκομματικό σύστημα θα ήταν σαν να νομιμοποιούσαμε ένα κόμμα ή κόμματα του ιμπεριαλισμού στην πατρίδα μας και να θυσιάζαμε το στρατηγικό όπλο της ενότητας ανάμεσα στους Κουβανούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ