Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κρίση πλήττει και τους αγρότες

Ανακοίνωση της ΕΟΑΣ Λάρισας και Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας Φαρσάλων

Απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται ότι «οι αγρότες δεν πλήττονται από την κρίση» κι επομένως «οι αγώνες δε χρειάζονται και, σε κάθε περίπτωση, δεν φέρνουν αποτελέσματα» - το είπε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξή του στην «Ελευθερία» της Λάρισας - δίνουν, με ανακοίνωσή τους, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Επαρχίας Φαρσάλων.

Στην ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους Φαρσαλινούς αγρότες να πάρουν μέρος στη σύσκεψη για την προετοιμασία του αγώνα, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 6 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΟΕΒ Φαρσάλων, απαντώντας στον ισχυρισμό ότι η κρίση δεν πλήττει την αγροτιά, επισημαίνουν: «Οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, το κόστος παραγωγής και ζωής αυξάνει με τον ΦΠΑ στο 23%, πληρώνουμε κάθε είδους χαράτσια, όπως για τ' ακίνητα μέσω ΔΕΗ, με τον εκβιασμό ότι θα μας κόψουν το ρεύμα, αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, χωρίς να ασφαλίζουν και να αποζημιώνουν την παραγωγή μας, όπως συμβαίνει με τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, έχουμε αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ κατά 23% και μετακίνηση στην παραπάνω κλίμακα για να πληρώνουμε περισσότερα, για μια συνταγή πρέπει να πληρώνουμε 5 ευρώ στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία. Θα βάλουν υδρόμετρα για να πληρώσουμε διπλά το νερό για τα χωράφια μας, ενώ πληρώνουμε πανάκριβα και το νερό ύδρευσης, αυξήθηκε η τιμή στο αγροτικό ρεύμα κατά 20% και στο οικιακό 11%, εξισώνουν το φόρο στο πετρέλαιο, μείωσαν το αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ.

Εχουν, ήδη, αποφασίσει οι αγρότες να γίνουν επιχειρηματίες και να κρατάνε λογιστικά βιβλία, που σημαίνει θα πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος 300-500 ευρώ, περαίωση κλπ., καταργείται η επιστροφή ΦΠΑ, επεξεργάζονται σχέδια φορολόγησης της γης. Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα μειώσει δραστικά το αγροτικό εισόδημα, θα περικόψει κι άλλο τις επιδοτήσεις, αναγκάζοντας χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες να εγκαταλείψουν τη γη και την παραγωγή».

Σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό ότι οι αγώνες δεν αποδίδουν, η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Στην περιοχή μας έχουμε εμπειρία αγροτικών αγώνων και γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι κατακτήσαμε το κατακτήσαμε μέσα από τους αγώνες μας. Κανείς δεν μας χάρισε τίποτα, ενώ, την ίδια ώρα, χάριζαν και χαρίζουν δισ. ευρώ σε τράπεζες, βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους. Σε όσους λένε ότι "τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε και τίποτα δεν άλλαξε", απαντάμε: Βάλαμε φρένο στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, στην ΚΑΠ, την οποία εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν δεν υπήρχαν αυτοί οι μεγάλοι, μαζικοί και μαχητικοί, αγώνες. Δε μας ταιριάζει η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια, η αδράνεια και η απογοήτευση.

Ο αγώνας μας για να έχει αποτελέσματα πρέπει να συντονίζεται με τον αγώνα των εργαζομένων, των εμπόρων και βιοτεχνών, της νεολαίας, να οδηγεί σε κοινή δράση, αφού κοινός είναι ο αντίπαλος. Χρειάζεται να στρέφεται συνολικά κατά της πολιτικής που μας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση και να βάζει στόχο την ανατροπή της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές και διαφορετική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και των αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ