Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Θεάτρο με διαδικαστικές διαφωνίες στα επουσιώδη

Στη συζήτηση για την αποσυμφόρηση των φυλακών στήθηκε η χτεσινή παράσταση

Μια ακόμα θεατρική παράσταση, για να συγκαλύψουν την ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική τους, έδωσαν χτες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., στη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών. ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. αποχώρησαν από τη Βουλή, διαφωνώντας με τον υπουργό Δικαιοσύνης για διαδικαστικούς λόγους. Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε ότι «ζούμε ένα θέατρο με όλη αυτή την διαδικασία που θυμίζει προεκλογική περίοδο με αποχωρήσεις στα επουσιώδη, ενώ είναι φανερό ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. συμφωνούν απόλυτα στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν. Βρίσκουν επουσιώδη ζητήματα για να δημιουργήσουν αυτή την εικόνα».

Αφορμή για την αποχώρηση αποτέλεσε το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, το οποίο ορίζει ότι είναι δυνατή η αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε 5 έως 10 έτη φυλάκισης. Με το αιτιολογικό ότι «θα είμαι ο τελευταίος που θα βάλω σε αμφισβήτηση την συνοχή αυτής της κυβέρνησης», ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι θα αλλάξει το άρθρο, αποδεχόμενος τη θέση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., που πρότειναν να μην υπάρχουν αποφυλακίσεις για ποινές μεγαλύτερες των 5 ετών. Ζήτησε όμως η αλλαγή αυτή να γίνει μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια.

Από την πλευρά τους, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Ν. Δένδιας και του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Χρυσανθακόπουλος απαίτησαν να αλλάξει εξαρχής το άρθρο χωρίς να προηγηθεί η συζήτηση. Επειδή δεν εισακούστηκαν, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους. Σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι «το σχέδιο νόμου είναι ένα σχέδιο ανάγκης», επειδή «στις φυλακές υπάρχουν 12.703 φυλακισμένοι και χωρούν 9.300».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών». Τόνισε ότι η κατάσταση στις φυλακές οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική, που επιδιώκει «να καταργηθούν και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας που επηρεάζουν και το σωφρονιστικό σύστημα» και ότι σε αυτό «υπάρχει πλήρης ταύτιση των κομμάτων».

Συνολικά, επισήμανε πως «εκτός από την αποσυμφόρηση κανένα μέτρο δεν προτείνεται για την κατάσταση στις φυλακές» και «ούτε αυτό το νομοσχέδιο εντάσσεται σε κάποιο γενικότερο σχέδιο αντιεγκληματικής πολιτικής που θα μεριμνά για την τύχη όσων πρόκειται να αποφυλακισθούν, που είναι και το κυριότερο». Αντίθετα, είπε, «στόχος είναι απλώς να εναρμονίζεται ο αριθμός των κρατουμένων με την χωρητικότητα των φυλακών» και γι' αυτό οι όποιες θετικές επιπτώσεις της αποσυμφόρησης γρήγορα θα εξατμιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ