Κυριακή 5 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
UEFA - FINANCIAL FAIR PLAY
Σκοπός ο έλεγχος του προϊόντος και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, οι πραγματικές προθέσεις της δεν μπορούν να κρυφτούν

Associated Press

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, οι πραγματικές προθέσεις της δεν μπορούν να κρυφτούν
Κάτι λιγότερο από δύο μήνες μένουν, προκειμένου εντός του Μάρτη, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι να περάσουν τη λεγόμενη περίοδο Κρίσεως από την ΟΥΕΦΑ, όσον αφορά την αδειοδότησή τους για τη νέα αγωνιστική του σεζόν 2012-13. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν αρκετές ελληνικές ομάδες και κυρίως κάποιες, που βάσει πιθανοτήτων λογίζονται φαβορί για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας περιόδου (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ) να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη συμμετοχή τους. Ο λόγος τα οικονομικά προβλήματα και ανοίγματα των εν λόγω ΠΑΕ, τα οποία τις κάνουν να μην μπορούν να ενταχθούν στο λεγόμενο financial fair play (FFP) που θέτει σε λειτουργία η UEFA και επί της ουσίας αποτελεί έναν κώδικα οικονομικής συμπεριφοράς των ποδοσφαιρικών εταιρειών, με λεπτομερή καταγραφή της πορείας των οικονομικών τους από το αρμόδιο επιτελείο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Το συγκεκριμένο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως από τη σεζόν 2013 - 14, ωστόσο, η επερχόμενη αγωνιστική σεζόν 2012-13 έχει το χαρακτήρα της τελευταίας πρόβας ή καλύτερα της τελευταίας ευκαιρίας, προκειμένου οι ομάδες να προσαρμοστούν μπροστά στην...ιερά εξέταση της UEFA.

Οι «αγνές προθέσεις» ...

Οι ισχυροί σύλλογοι της Ευρώπης δεν αναμένεται να χάσουν το ρόλο τους ακόμα και με τα νέα μέτρα της UEFA

Associated Press

Οι ισχυροί σύλλογοι της Ευρώπης δεν αναμένεται να χάσουν το ρόλο τους ακόμα και με τα νέα μέτρα της UEFA
Σύμφωνα με τα όσα διαφημίζουν οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, με μπροστάρη τον πρόεδρό της Μισέλ Πλατινί, σκοπός της UEFA είναι να βάλει μία τάξη στην ανεξέλεγκτη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου, με απώτερο σκοπό να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Ουσιαστικά, αυτό που διατυμπανίζουν είναι ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας είναι να υποχρεώσει τις ομάδες να ξοδεύουν όσα μπορούν να μετατραπούν σε υγιείς επιχειρήσεις και να δώσουν βάρος στην ανάπτυξη των φυτωρίων τους.

Παράλληλα, όπως παρουσιάζεται στο προσχέδιο του εγχειρήματος, φιλοδοξία της ευρωπαϊκών παραγόντων είναι να εξαφανιστούν οι επενδύσεις σε ομάδες, με σκοπό τη σκοπιμότητα (ξέπλυμα χρήματος κ.τ.λ). Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας και έχουν ειπωθεί από υψηλόβαθμα στελέχη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το σχέδιο φαίνεται να κινείται ανάμεσα σε 5 άξονες οι οποίοι είναι: 1. Καθαρό χρήμα, φανερά βιβλία. 2. Υγιείς επενδυτές προοπτικής 3. Οικονομικός εξορθολογισμός. 4 Υγιής ανταγωνισμός σε βάση ισονομίας 5. Καλύτερη οργάνωση και σχεδιασμός.

...και ο δρόμος για το ξεκαθάρισμα

Παρά την ωραιοποίηση των καταστάσεων, στην οποία έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες παράγοντες της UEFA για το «καλό και δίκαιον» του νέου εγχειρήματος, παρά το ρόλο του «Ρομπέν των Φτωχών» που έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της, υπάρχουν σημεία που χρήζουν μιας δεύτερης ανάλυσης για το περί τίνος πρόκειται.

Αλλωστε, θα ήταν τουλάχιστον αφελέστατο να πιστέψει κάποιος ότι η UEFA που τα τελευταία 30 χρόνια με τις πολιτικές που εφάρμοσε ενίσχυσε την εμπορευματοποίηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που πάντα στήριζε τις ισχυρές ομάδες, καθώς αποτελούσαν τη βιτρίνα για την καλύτερη πώληση του προϊόντος της ξαφνικά να επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης προς όφελος των πιο αδύνατων.

Επί της ουσίας, τα νέα σχέδια της UEFA έχουν μόνο ένα σκοπό. Τη διάσωση του ίδιου του προϊόντος που λέγεται ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την κατάρρευση λόγω των επικίνδυνων δρόμων που έχει μπει, εξαιτίας της κορύφωσης τα τελευταία χρόνια του ανταγωνισμού κυρίως μεταξύ των ισχυρών συλλόγων της Ευρώπης για την απόκτηση των πρωτείων και ότι αυτή συνεπάγεται (χορηγίες, έσοδα από διαφημίσεις κ.τ.λ). Παράλληλα, μέσου του ελέγχου, προφανής είναι και ο στόχος της μετατροπή του προϊόντος που λέγεται ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε αποκλειστικό μέσο πλουτισμού για όσους θέλουν να μπουν στο χώρο και να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα.

Xαρακτηριστικό, για παράδειγμα, είναι ότι ακόμα και με το νέο σχέδιο φαίνεται να επιτρέπεται η ενίσχυση των ομάδων από φυσικά πρόσωπα με τη μορφή δωρεάς και εκείνο που απαγορεύεται είναι αυτή η ενίσχυση να μετοχοποιείται όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αρα, ο δρόμος παραμένει ανοικτός για επιπλέον έσοδα και φυσικά αυτό δεν μπορεί να αφορά όλους, αφού διαφορετική ενίσχυση θα έχουν κάποιες ομάδες (έστω και με τη μορφή δωρεών πλέον) οι λεγόμενες ισχυρές, που διαθέτουν πλειάδα φίλων ...οικονομικών κολοσσών, άλλη η ενίσχυση ομάδων με επαφές στο παρασκήνιο και άλλη των λεγόμενων μικρών ομάδων. Αρα, ο ανταγωνισμός όχι μόνο θα υφίσταται αλλά και θα ενισχύεται.

Την ίδια ώρα, που τα σχέδια της UEFA κάνουν λόγο για στροφή των ομάδων προς τις ακαδημίες και δίνουν βάρος στα νέα παιδιά και τα ταλέντα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είναι αυτή που επιτρέπει το... σκλαβοπάζαρο που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια με τις ισχυρές ομάδες να δένουν με συμβόλαια πιτσιρίκια πολλές φορές και κάτω των 10 ετών που θεωρούνται ταλέντα, προκειμένου να τα ...μοσχοπουλήσουν αργότερα όταν θα αναπτυχθούν ποδοσφαιρικά.

Σε ένα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που κυριαρχούν οι χορηγοί και οι πολυεθνικές, όπου το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που καθορίζει τα δρώμενα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου που σύνδεση με το παρασκήνιο και τα σκοτεινά μονοπάτια του περιθωρίου αποτελούν μια σταθερή σχέση τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξουν με όσους κανόνες οικονομικής συμπεριφοράς εφεύρουν και διαφημίσουν αυτοί που κρατάνε τα κλειδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οσα ...λίφτινγκ και να προσπαθήσουν να κάνουν, το σίγουρο είναι ότι το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι σάπιο και αυτό που θα φέρει την αλλαγή είναι η καταστροφή του.


Μπ.Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ