Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η καταστολή κατά των λαϊκών διαδηλώσεων συνεχίζεται
Η καταστολή κατά των λαϊκών διαδηλώσεων συνεχίζεται
ΚΑΪΡΟ.--

«Λάδι στη φωτιά» του νέου γύρου αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αντιδράσεων βάζει η αστυνομική βαρβαρότητα στην Αίγυπτο μετά και από το θάνατο άλλων δύο διαδηλωτών χτες το πρωί στην βορειοανατολική πόλη Σουέζ από αληθινά πυρά αστυνομικών. Οι αστυνομικοί θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να διαλύσουν, έξω από τοπικό αστυνομικό τμήμα, διαδήλωση με αφορμή τον άδικο θάνατο 74 φιλάθλων σε γήπεδο του Πορτ Σαΐντ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης από οπλισμένους οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας μπροστά στα μάτια άπραχτων αστυνομικών...

Νωρίτερα, σε παρόμοιες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις Αιγύπτιων διαδηλωτών το βράδυ της Πέμπτης στο Κάιρο - με επίκεντρο την κεντρική πλατεία της πόλης, Ταχρίρ, είχαν τραυματιστεί από πυρά αστυνομικών περίπου 1.000 άτομα, ενώ δεκάδες άλλα είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τη βροχή δακρυγόνων που έριξαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ωστόσο, η στυγνή αστυνομική βία του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Ταντάουι δεν κάμπτει τους διαδηλωτές (ένα ευρύ φάσμα πολιτικών αντιλήψεων, από ισλαμιστές έως δυνάμεις που θέλουν ριζικές αλλαγές μετά την ανατροπή του πρώην Προέδρου Χ. Μουμπάρακ) που προετοιμάζουν νέες διαμαρτυρίες κατά της χούντας. Η κλιμάκωση των αντιδράσεων αναμενόταν χτες μετά το μεσημέρι, οπότε ολοκληρώνεται η μεγάλη μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής έξω από τα τεμένη του Καΐρου, καθώς συνασπισμός 28 οργανώσεων καλούσε τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν διαδήλωση προς το Κοινοβούλιο, για να απαιτήσουν τον τερματισμό της εξουσίας του στρατού στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ