Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρό παζάρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΜΟΣΧΑ.-

Συνεχίζεται το σκληρό παζάρι για τη Συρία και την τελική διατύπωση που θα λάβει το σχέδιο ψηφίσματος προκειμένου να υιοθετηθεί η «αραβική πρόταση» και παράλληλα να είναι αποδεκτό από τη Ρωσία και την Κίνα. Στόχος των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που στηρίζουν την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου είναι να καμφθούν οι ρωσικές αντιδράσεις και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του βέτο.

Από την Πέμπτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που συναινούν στην αραβική πρόταση και οργανώνουν την κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Ρωσία, προκειμένου να κάμψουν τις ρωσικές αντιδράσεις επεξεργάζονται τη νέα πρόταση, η οποία δε θα διευκρινίζει λεπτομερώς τον τρόπο αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία και δε θα αναφέρεται με ρητό τρόπο σε εμπάργκο όπλων ή κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διατύπωση στο σχέδιο ψηφίσματος, που προωθείται «υποστηρίζει πλήρως (...) την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου 2012 να διευκολύνει μια πολιτική μετάβαση της οποίας θα ηγηθούν οι ίδιοι οι Σύριοι και η οποία θα οδηγήσει σ' ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα».

Θυμίζουμε ότι η πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου προβλέπει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, την οποία θα ακολουθήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και νέες εκλογές εντός διμήνου.

Το αναδιατυπωμένο ψήφισμα αναμένεται να συζητηθεί και να προωθηθεί σε ψηφοφορία το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με το Βρετανό πρέσβη στα ΗΕ, Μαρκ Λίαλ Γκραντ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ Σούζαν Ράις σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι πρέσβεις των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να λάβουν οδηγίες από τις ηγεσίες τους.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν από την πλευρά του επαναλαμβάνει ότι το γεγονός πως το αναδιατυπωμένο σχέδιο στάλθηκε στις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΣΑ δεν προδικάζει θετική ψήφο της Ρωσίας, ενώ επανέλαβε ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο αν το σχέδιο τεθεί σε ψηφοφορία και περιλαμβάνει τη φράση ότι το Συμβούλιο «υποστηρίζει πλήρως» ένα σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που καλεί τον πρόεδρο της Συρίας να παραδώσει την εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ