Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανούσια αντιδικία για το «'89»

Ανούσια και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση γύρω από την... παραπομπή του Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989 εκδηλώθηκε μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Γ. Βαρβιτσιώτη, ενώ η κυβέρνηση δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να σπεκουλάρει.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στη Βουλή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ανέφερε ότι «ο Κ. Καραμανλής, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1989, είχε διαφωνήσει με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. "Δεν παραπέμπεις", έλεγε, "έναν πρωθυπουργό με απλές ενδείξεις και μάλιστα όταν έχει λαϊκό έρεισμα. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει μεγάλο λαϊκό έρεισμα"». Στο ερώτημα του καιροφυλακούντος Ευ. Βενιζέλου και «και τότε ποιος παρέπεμψε τον Ανδρέα Παπανδρέου;», η απάντηση του Γ. Βαρβιτσιώτη ήταν «ο Κ. Μητσοτάκης». «Εγώ», πρόσθεσε, «είχα εκφράσει την αντίθεσή μου, του το είχα πει».

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε χτες και υποστήριξε ότι «ο Κ. Καραμανλής ποτέ σε μένα δε διατύπωσε ούτε αντίρρηση ούτε καν επιφύλαξη για την παραπομπή του Α. Παπανδρέου και απ' όσο γνωρίζω δεν έκανε καμία τέτοια δημόσια δήλωση». Ούτε ο κ. Βαρβιτσιώτης, πρόσθεσε, δε δήλωσε σε μένα τουλάχιστον διαφωνία. Για την πληρότητα, όπως είπε, της ιστορικής αλήθειας, ανέφερε ότι «ο μόνος, ο οποίος είχε διατυπώσει επιφύλαξη ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος μου είπε "μήπως τελικά δεν είναι σωστό", "μήπως δημιουργηθεί πολιτική αντίδραση". Τελικά όμως και αυτός συμφώνησε και βάδισε μαζί μας».

Νωρίτερα ο Γ. Βαρβιτσιώτης είχε δηλώσει «δεν επιθυμώ να αντιδικήσω με τον κύριο Μητσοτάκη. Η ιστορική αλήθεια είναι μία και είναι αναλλοίωτη».

Στο θέμα παρενέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι «κάποιοι δε διδάσκονται από τα λάθη τους, γι' αυτό ακριβώς και τα επαναλαμβάνουν» και ισχυρίστηκε πως «το θέμα είναι ότι για την περίοδο εκείνη, η χώρα μας, αλλά και ο πολιτικός κόσμος πλήρωσε βαρύ θεσμικό και πολιτικό τίμημα». Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας έκανε λόγο για «σκευωρία που κατασκευάστηκε το 1989 σε βάρος κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ