Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΟΤΚΙΝΣ
Η γυναίκα με τα μαύρα

Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Σούζαν Χιλ, το γοτθικό δράμα εποχής είναι σαν να ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες του εγχειριδίου παραδοσιακών ταινιών τρόμου, με ένα λούστρο όμως που αποπνέει φρεσκάδα. Ο θάνατος στις ταινίες του είδους συνιστά εκ προοιμίου θέμα κεντρικό. Η συγκεκριμένη όμως ταινία προχωρά στην - κατά κάποιο τρόπο - παραβίαση ενός άγραφου νόμου που είθισται να σέβονται οι περισσότερες παραγωγές κι έχει να κάνει με το θέμα του θανάτου μικρών παιδιών.

Η παλιομοδίτικη ταινία του Γουότκινς με πρωταγωνιστή τον ενήλικο πια «Χάρι Πότερ» διαθέτει όλα τα συστατικά της κλασικής συνταγής: στοιχεία γοτθικά, νεκροταφεία, στοιχειωμένα εγκαταλειμμένα σπίτια, φαντάσματα, νερό, δεισιδαιμονίες, αλλά κυρίως ατμόσφαιρα και μυρωδιά από παραδοσιακές ιστορίες τρόμου που θυμίζουν Εντγκαρ Αλαν Πόε. Οι αφηγηματικές στρατηγικές, ιδιαίτερα στα σημεία κλιμάκωσης του μυστηρίου και κρεσέντο της αγωνίας είναι μεγαλειώδεις με το μοντάζ να συντονίζει το ρυθμό στην ενορχήστρωση ηχητικής και οπτικής μπάντας, με πλούσιες αποχρώσεις.

Ο νεαρός δικηγόρος Αρθουρ Κιπς ζει στο Λονδίνο στις αρχές του 1900, βουτηγμένος στο πένθος για το θάνατο της γυναίκας του στη γέννα του τετράχρονου σήμερα γιου τους. Αναλαμβάνει μια προβληματική υπόθεση πώλησης ενός ακινήτου στην αγγλική εξοχή. Φθάνοντας στο χωριό όμως συναντά την εχθρότητα απαξάπαντων πλην ενός.

Η αφήγηση στην ταινία που παρόντα μέσα από την απουσία του πρωταγωνιστή έχει το φάντασμα της γυναίκας με τα μαύρα, δεν χάνει ποτέ τον μπούσουλα. Φροντίζει να ισορροπεί ανάμεσα στις δικές της ανάγκες και να προξενεί/προκαλεί φόβο. Το μυστήριο ξεδιπλώνεται πάντα νύχτα στο εσωτερικό της στοιχειωμένης έπαυλης στο βάλτο της παλίρροιας. Εκεί είναι το βασίλειο της κακοφωνίας του τρόμου. Πόρτες τρίζουν, πολυθρόνες κουνιούνται μόνες τους, πόμολα κλειδώνουν ερμητικά, φιγούρες αντικατοπτρίζονται φευγαλέα στους καθρέφτες, κοράκια πετούν μέσα στο σπίτι και 'κείνα τα τρομαχτικά μηχανικά παιχνίδια στο παιδικό δωμάτιο... και μακριά βλέπουμε το φάντασμα της γυναίκας με τα μαύρα, προάγγελος θανάτου...

Παίζουν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Κίαραν Χιντς, Τζάνετ Μακ Τιρ, Ντέιβιντ Μπερκ, Λούσι Μέι Μπάρκερ κ.ά.

Παραγωγή: Μ. Βρετανία, Καναδάς, Σουηδία (2012).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ